Rådmannen mener at det skal gis klarsignal til å gå videre med saken. Hun anbefaler at reguleringsarbeidet for området på begynnes, men med noen forbehold:

Forslagstiller kan igangsette arbeidet med regulering av Kvartal 23 med de forutsetningene som er gitt. I forhold til hotellet, så er dette prosjektavhengig, slik at Sortland kommune forbeholder seg retten til å vurdere det helhetlige prosjektet når alle data er lagt fram. Det vil si når fullstendig planforslag foreligger, foreslår rådmannen.

Konsekvenser

VOL skrev om hotellplanene tidligere denne uken. Prosjektet har fått navnet Den blå diamant, og er et høyhus i tilknytning til kjøpesenteret Sortland senter i sørenden av Sortland sentrum.

Johnsen Eiendom AS har foreløpig ikke undertegnet noen avtale med en hotellkjede, men hvis alt går på skinner kan det bli byggestart i 2019. Formannskapet er bedt om å ta stilling til om det er greit at planarbeidet starter opp. Saken skal behandles neste torsdag. Selskapet ønsker å regulere et område på 34 dekar.

Rådmannen påpeker at planene ikke er i strid med gjeldende planer.

– I henhold til betemmelsene i Byplan kan det tillates signalbygg opp til 15 etasjer. Videre heter det, sitat: om full høyde kan tillates må vurderes ut fra byggets funksjon, plassering og omkringliggende bebyggelse og uterom. Det forutsettes høy estetisk utforming og at bygget har en viktig funksjon. Forholdet til annen bystruktur er avgjørende, skriver rådmannen.

Utbyggeren mener at det ikke er behov for konsekvensutredning.

For fort?

Formannskapsmedlem Christoffer Ellingsen, Rødt, sier til VOL at han synes det går vel fort i svingene i saken. Han hadde ønsket seg et annet forløp.

– Vi ble kjent med hotellplanene gjennom pressen tidligere i denne uken, onsdag kveld fikk vi sakspapirene fra Sortland kommune og en drøy uke etterpå skal vi ta stilling til saken, påpeker Ellingsen. Han synes det er knapt med tid. Rødt-politikeren mener at saken trenger å bli belyst fra flere kanter, og ønsker seg egentlig et møte mellom formannskapet og utbyggeren for å høre hvilke tanker og planer som eventuelt er forkastet underveis i planprosessen.

– Jeg mener at politisk nivå tar for lett på de store utbyggingene før de settes i gang. I tillegg blir det ikke tid til partibehandling, behandlingen blir smal og overfladisk. Det er ikke satt av tid til å gå inn i premissene i saken, mener han.

Ellingsen ga uttrykk for dette til sine politikerkolleger onsdag kveld.

– Jeg mener at formannskapet skal få en gjennomgang av saka i kommende formannskap og at vedtak om reguleringsplan skal tas senere, skrev Ellingsen i en bredt spredt epost.

Velkommen!

Ordfører Tove Mette Bjørkmo sier til VOL at hun har fått med seg innvendingene fra Christoffer Ellingsen. Hun sier at hun ikke har drøftet saken med gruppen sin, men sier at hun selv er positiv til å behandle saken i neste uke. Hun er enig med Ellingsen i at det hadde vært en fordel om utbyggeren hadde drøftet saken med politikerne på forhånd, men minner om at formannskapet bestemmer. Alle politikerne har full anledning til å si hva de mener. Hun minner også om at utbyggeren har holdt seg innenfor Byplanen. Det er en stor fordel for dem, mener Bjørkmo. Hun fremholder at «bordet ikke fanger». Ved denne korsveien skal politikerne bare ta stilling til om det er i orden at planprosessen fortsetter.

-Hva synes du selv om planene?

– Jeg synes dette er spennende, samtidig er det utfordrende. Johnsen Eiendom foreslår noe helt nytt. Det ligger til rette for at det kan bli bygget et signalbygg, og det er velkomment til Sortland ifølge Byplanen. Hotell har vi lengtet etter lenge. Jeg ønsker prosjektet hjertelig velkommen, sier Bjørkmo.