På kommunestyremøtet forrige torsdag var temperaturen tidvis høy. På forhånd var det varslet orientering om budsjett og økonomiplan, men det viste seg at disse dokumentene ikke var ferdigstilt, noe flere reagerte på. Budsjettendensen kom likevel godt fram i økonomisjef Johnny Kvaløs orientering: Sortland er i økonomisk knipe. Neste år virker budsjettet å være balansert, men etter planperioden i 2021, styrer det mot Robek om det ikke tas grep, var hans beskjed.

Uenige om ansvar

Arbeiderpartiet sitter i dag med ordføreren i kommunen, Tove Mette Bjørkmo. Forrige periode var det Høyre som styrte, med ordfører Grete Ellingsen. De to styringspartiene er nå rivende uenige om hvor pekefingeren for økonomitrøbbelet skal rettes.

– Vi drifter for høyt, rett og slett. Og må ta ned drifta, sa Høyres gruppeleder Silvia Ovik Marhaug i Sortland kommunestyre til VOL forrige uke.

Også Bjørkmo er klar på at noe må gjøres. Men mener ikke nødvendigvis at Høyre er de rette til å ta den diskusjonen.

– De brukte hele veibudsjettet på 15 millioner på asfaltering like før valget i 2015, sier hun, som et eksempel på det hun mener var uklok prioritering av penger.

– Satt av til asfaltering

Dette reagerer Høyres Roar Wessel Olsen på.

– Pengene vi brukte på asfaltering, ble satt av over fire år. Det var gode budsjettprosesser hvor vi satte av penger. Å dra det inn nå, i årets budsjettdebatt, er å løpe fra ansvar, sier han.

Det var altså ikke snakk om å bruke penger over evne, ifølge Olsen. I tillegg mener han ingen kan bestride at behovet var stort. Det ble asfaltert blant annet i Sigerfjord og Kleiva. Olsen avviser også Bjørkmos antydning om at det var noe forsøk på et valgkampstunt.

– Vi hadde jobba med dette i fire år, man visste at det kom. Det var ikke noe stunt vi fant på rett før valgkampen. Men for Ap er det visst viktig å snakke ned ting man har fått til.

Olsen påpeker at Ap ikke kom med noe forslag om å bruke disse pengene på nedbetaling av gjeld, eller lignende. Dermed ville ikke drifta vært lavere selv om de ikke ble brukt på vei, er hans syn. Han sier dessuten at Aps alternative budsjetter i perioden Høyre styrte, ville medført en høyere drift.

Må diskutere kutt

Både Ap og Høyre mener man må kutte, men ingen av dem ønsker å si noe om hva de vil kutte på dette stadiet. Det må diskuteres i gruppene, er svaret.

En utfordring er at kommunen har en del utgifter som ikke kan velges bort. Det gjelder blant annet i helsesektoren. Kommunen får stadig flere eldre, og i tillegg har Sortland en del ressurskrevende pasienter. Det er snakk om alvorlig syke pasienter som bor i egne boliger, med fullt apparat rundt seg døgnet rundt. Som Ap-ordfører Bjørkmo påpekte overfor VOL forrige uke, har regjeringen økt egenandelen for disse pasientene, noe som gjør at kommunene får mindre støtte. Det går også utover budsjettet.

Noen av kuttene rådmannen ønsker, ble varslet på møtet. Det gjelder blant annet bortfall av gratis leie i Blåbyhallen og overflytting av ungdomstrinnet på Holmstad til Sortland i løpet av planperioden.