Prosjektleder Inge Ovesen og kommunalsjef for helse og omsorg, Sture Jacobsen, orienterte om både situasjonen for overliggere på sykehus og nye demensplasser under formannskapsmøtet.

Jacobsen tegnet opp et dystert bilde:

– Perioden vi er inne i nå, er den verste vi har vært inne i i moderne tid. Det framstår som at det blir litt verre bak hver sving. Til tross for at vi åpna seks nye plasser i 2017, til tross for at vi er i ferd med å bygge opp et tilbud, håndterer vi ikke behovet for plasser så godt som vi burde, sier han.

Håløgytunet drar ut

Etablering av nye demensplasser på Håløygtunet drar noe ut i tid, ifølge prosjektleder Inge Ovesen. Det skyldes blant annet langtekkelige diskusjoner med grunneierne. I tillegg skyldes det at ingen egentlig holdt i prosjektet før Ovesen ble ansatt i år, ifølge Jacobsen.

Han sa likevel at han forventer at de kan komme i mål med prosjektet før utgangen av økonomiplanperioden, i 2021. I det minste dersom de ender med Håløygtunet og ikke en annen tomt.

Kommunen ser det også som en mulighet å pusse opp de gamle plassene ved tunet i en mellomperiode.

Jacobsen svarte ikke konkret på et spørsmål fra Høyres Roar Wessel Olsen om byggestart. Dermed er det usikkert på om rådmannen fremdeles har tro på byggestart i 2019, slik VOL skrev om i september.

1 million kroner

Én konsekvens av manglende demensplasser, er at kommunen må punge ut for å ha utskrivningsklare pasienter på sykehuset. Såkalt overliggere. Det koster 4500 kroner døgnet - og ifølge Jacobsen er ikke kommunen langt unna å bruke en million kroner i år på å betale for dette.

Det er tre pasienter som er overliggere nå. I løpet av året har man hatt personer som har ligget lenge, en i over en måned, ifølge Jacobsen.

Det var det flere politikere som reagerte på i møtet. Rødts Christoffer Ellingsen mente det handler om menneskeverd.

– Det store spørsmålet her, er hvordan vi behandler våre egne innbyggere. Både de som er syke, men også deres pårørende som er i vanskelige situasjoner. De burde synliggjøres sterkere her, sa han.

Olsen var enig, og mente pårørendeforeninga burde vært involvert sterkere.

Uenige om midlertidige plasser

– Det er noe som skurrer for meg, når kommunen ikke er villig til å leie videre hos boligstiftelsen i Holmen og Eidsfjord, med situasjonen vi er i nå. De ligger ugunstig til, ja, enig i det - men dette er alvorlig, vi må se på mulighetene Sortland har, sa Høyres Beate Bø Nilsen.

Jacobsen sier dette skyldes at plassene ikke holder høy nok kvalitet.

Aps Mona Sandvold lurte på om dette var noe kommunen burde forutsett. Hun sa under møtet at flere fryktet denne situasjonen da kommunestyret avgjorde å legge ned 7 plasser i forrige periode.

– Vi har nok hatt en svakhet i prognosen. Vi har tenkt at vi har hatt tid til å jobbe med dette. Men forskjellige forhold har forsinket oss, svarte Jacobsen.

Han sier at de ansatte i helsetjenesten sier at noe skjedde etter TV-aksjonen 2015, som handlet om demens. Det ble en helt annen type aksept for å si at man har demens, eller er pårørende for demens. Det virker også inn på antallet som kommer og ber om hjelp.

– En fremskrevet prognose fra 2013-2014, stemmer ikke nødvendigvis med terrenget i dag, sa Jacobsen.

Det var politisk enighet om å behandle tomtevalg på et kommende møte.