Indonesia har hevet farenivået for vulkanen på Bali til den høyeste graden. 100.000 har fått beskjed om å evakuere, og norske turister er askefast.

Martin Pedersen fra Sortland er en av dem, dog så er han ikke askefast i så måte. Han dro nemlig til Bali for tre måneder siden. Som så mange andre gjorde han så for å ta forberedende studie til universitetet.

For cirka to måneder siden kom nyheten om vulkanen på Mount Agung.

– Da virket det hele surrealistisk, sier Pedersen via messenger på den vakre øya.

Tirsdag morgen, norsk tid, kom det frem at et stort utbrudd er nært forestående.

Pedersen forteller at han ikke har merket mye til utbruddet frem til nå, men at lokalbefolkningen er preget.

– Jeg er ikke blant de evakuerte, og befinner meg per dags dato i Seminyak, hvor dagene går som normalt. Det  lukter litt svovel, det er det eneste, men menneskene her er blide og forberedt.

Mister han jula?

Han forteller at han ikke er redd, men begynner å bekymre seg for hjemreisen.

– Jeg må si jeg er spent på om jeg kommer meg hjem til julematen, ettersom flyet går den 15. desember. For flyplassene er foreløpig stengte. De som husker utbruddet på Island i 2010, husker også at det var umulig å spå hvor lenge flytrafikken kan bli strandet av et utbrudd.

– Imponert over lokalbefolkningen

Han sier videre at han er imponert over lokalbefolkningen.

– Myndighetene her nede opplever jeg som veldig effektive med tanke på evakueringen, effektivitet, og planlegging. Ettersom det er rundt 200 000 mennesker som bor i området rundt faresonen som er 12 km, hvor mesteparten er evakuert. Det balinesiske folk er godt forberedt på dette, og jeg hyller dem for samholdet, hjelpsomheten og at de står hånd i hånd for å hjelpe hverandre. Tankene mine går til de som mister hjemmene, sier han.

Pedersen forteller også at gjestfriheten blant folker er stor. Folk åpner hjemmene sine til de som har måttet flykte fra vulkanen.

Hevet farenivå

Indonesia har hevet farenivået for vulkanen på Bali til den høyeste graden. 100.000 har fått beskjed om å evakuere, og norske turister er askefast.

Den internasjonale flyplassen i Denpasar er stengt til tirsdag morgen. Hver sjette time vil det bli gjort en vurdering på om flyplassen skal åpnes igjen. Hundrevis av flyreiser er kansellert og titusener av reisende er rammet.

Myndighetene advarte i helgen alle innenfor en distanse på 7,5 kilometer fra vulkanen om å evakuere. Nå er radiusen utvidet til 10 kilometer.

– 40.000 evakuert

– Utvidelsen av faresonen omfatter 22 landsbyer og til sammen mellom 90.000 og 100.000 mennesker, sa talsperson for myndighetene Sutopo Purwo Nugroho på en pressekonferanse i Jakarta.

Omkring 40.000 mennesker skal ha evakuert allerede.

– Myndighetene vil finkjemme området for å overtale alle til å dra. Om det trengs, vil vi tvinge dem til å evakuere, sa Nugroho.

Vulkanen Agung på Bali spydde søndag morgen aske 4.000 meter opp i været, og tykke, grå røykskyer la seg over området. Vulkanutbruddet er det andre fra Agung på en uke.

Føre var

– Vi venter ikke et stort utbrudd, men vi må være på vakt og føre var, heter det i en uttalelse fra det nasjonale geologiske senteret i landet.

– Flammene er synlige om natten, som indikerer at et mulig utbrudd kan skje når som helst, opplyser myndighetene.

Flyplassen på naboøya Lombok var stengt søndag, men har åpnet igjen.

Sist det var utbrudd fra den 3.031 meter høye Agung-vulkanen, var i 1963 over en periode på nesten et år. Rundt 1.200 mennesker mistet livet i dette utbruddet.

Norske turister

Reiseselskapet Ving opplyser at de for tiden har 13 norske gjester på Bali, og flere av dem skulle etter planen ha returnert til Norge mandag.

– Vi holder løpende kontakt med gjestene våre og de forholder seg rolig til situasjonen. Vi har fire gjester som skal hjem i dag, men disse har fått beskjed om at flyplassen er stengt og vi holder løpende kontakt med dem i forhold til når og hvordan de kommer seg hjem, opplyser informasjonssjef Siri Røhr-Staff til NTB.

Apollo har ni norske gjester på Bali.

– Flygingene de skal reise hjem med, er først om noen dager, så foreløpig går alt som normalt. Våre lokale representanter holder gjestene på stedet informert, og vi kommer til å overvåke situasjonen fortløpende, opplyste kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera til NRK søndag.