Mange har sikkert fått med seg overskrifter i riksmedia om frykt for boligboble i hovedstadsområdet og økte lånerenter til neste år.

I dag er Norges Banks styringsrente på rekordlave 0,5 prosent. Statistisk sentralbyrå venter, ifølge finansportalen Hegnar.no, to nye år med boligprisfall, og at man først i 2020 får se boligpriser på samme nivå som i 2016.

VOL slo av en prat med EiendomsMegler 1 og DNB Eiendom på Sortland for å ta temperaturen på eiendomsmarkedet i Vesterålen.

Merker innstrammingene

Ved sist årsskifte gjennomførte regjeringen endringer i boliglånsforskriften, som blant annet sier at husholdningene ikke kan ha samlet gjeld større enn fem ganger brutto årsinntekt. Lånet kan heller ikke utgjøre mer enn 85 prosent av boligens verdi, og kunden må kunne tåle en renteøkning på fem prosentpoeng fra det aktuelle rentenivået på innvilgelsestidpunktet. Dette kan gjøre det vanskelig for spesielt unge og førstegangsetablerere å komme inn på boligmarkedet.

Megler Oddgeir Gjertsen i EiendomsMegler 1 på Sortland bekrefter på lang vei at innstrammingene har ført til et roligere år for omsetning av boliger enn årene før.

– Ja, 2017 har vært et roligere år enn i fjor, samtidig som man ikke blir helt klok på situasjonen når man ser én bolig gå en million over takst og én godt under takst. Vi har også sett færre folk på visning, og spesielt unge og førstegangsetablerere merker nok innstrammingene i finansverden også i Vesterålen, redegjør Gjertsen.

Rammer skjevt

Eiendomsmegleren mener de nye kravene til egenkapital rammer skjevt, da særlig unge uten oppsparte midler kanskje må ty til foreldrene for å stille tilstrekkelig egenkapital og sikkerhet.

– Voksne som tidligere har leid bolig og som nå ønsker å kjøpe bolig, står overfor samme utfordring dersom de ikke har andre oppsparte midler, understreker Gjertsen.

– Frykter du at økt lånerente for 2018 kan være med på å skremme flere vekk fra boligmarkedet i Vesterålen?

– Nei, jeg gjør egentlig ikke det. At media melder om boligboble i Oslo er med på å spre unødvendig frykt, all den tid markedet i det sentrale østland ikke kan sammenlignes med situasjonen på våre kanter. I dag er lånerenten historisk lav, og en renteøkning på kanskje 0,5 prosent i løpet av kommende år tror jeg ikke vil skremme vekk noen. Jeg mener videre at det er en sunn prissetting av boliger i hele Vesterålen, noe også markedet har vist over tid, utdyper Gjertsen.

Få spekulanter

DNB Eiendom er et annet meglerhus med adresse Sortland. Megler Ole T. Albrigtsen deler på lang vei oppfatningene til kollega Gjertsen.

– Vi merker at kravene til egenkapital er blitt strengere og 2017 har helt klart vært et roligere år enn tidligere. Det merkes også rent psykologisk når VG melder om kraftig prisnedgang på boliger, uten å differensiere mellom by og distrikt. I distriktene har ikke prisnedgangen inneværende år vært markant, ei heller i Vesterålen, er Albrigtsens oppfatning.

Et annet element som Albrigtsen drar fram, er det faktum at det er få eiendomsspekulanter i vår region i forhold til i større byer.

– Det er ingen utbredt praksis med eiendomsspekulasjon i Vesterålen, noe som nok også gjør markedet mer stabilt, presiserer han.

For høyt priset?

Et raskt søk på boliger til salgs i Vesterålen på Finn.no viser at det ligger mange boliger ute i markedet. Om man justerer søket til å omfatte alle boliger med en prisantydning over 2,5 millioner, får vi i skrivende stund opp 15 boliger. Flere av disse har ligget ute i ganske lang tid. Vi spør megler Oddgeir Gjertsen om noen opererer med kunstig høy salgspris.

– Nei, ikke i det hele tatt. At enkelte boliger ligger lenge ute i markedet før salg, kan skyldes at selger ikke har det travelt med å selge. Enkelte andre derimot er avhengig av et relativt raskt salg, og justerer kanskje prisantydning dersom boligen blir liggende lenge ute. Men her er det mange forskjellige forklaringer på hvorfor enkelte boliger blir solgt tregere enn andre, fastslår han.

Stabiliserer seg i 2018

Hvordan ser så meglerne på utviklingen i boligmarkedet i Vesterålen i 2018? Både DNB Eiendom og SpareBank 1 Eiendom på Sortland er optimistiske.

– Det er et sunt boligmarked i hele regionen og vi frykter ikke en renteøkning eller trøblete marked for neste år, er Ole T. Albrigtsens oppfatning.

– Jeg er optimistisk for 2018 og tror at markedet tilpasser seg fint endrede finansielle forutsetninger. Vi vil nok se et bedre boligmarked for alle til neste år enn hva tilfellet har vært inneværende år, er spådommen til Oddgeir Gjertsen.