Tirsdag ble en mann i slutten av 40-årene alvorlig skadd da en entreprenør gravde over en høyspentkabel med en gravemaskin. Den skadde mannen bor i området, og var ikke involvert i arbeidet.

Han fikk høyspent gjennom kroppen, og ble sendt med ambulansehelikopter til Stokmarknes, før han ble videresendt til Haukeland universitetssykehus i Bergen, som har egen brannskadeavdeling.

I tillegg ble en annen person lettere skadd i ulykken.

Rykket ut privat

Ambulansearbeiderne Mats Rødsand og Jørn Skogvoll var ikke på jobb da dette skjedde, men de visste at den ene sortlandsambulansen var opptatt i et annet oppdrag.

– Jeg var i et privat ærend en helt annen plass, og opplevde at det blinket to ganger i lysene der jeg var, sier Rødsand, med henvisning til strømbruddet som følge av ulykken.

Hans kollega Skogvoll var ikke så langt unna fra der ulykken skjedde, og fikk med seg blinkingen. Han hørte også nødetatene som rykket ut.

– Vi dro opp dit, uten å ha fått noen utkalling fra AMK. Vi oppfattet situasjonen som ganske alvorlig, og tilbød vår hjelp, sier Rødsand.

I tillegg til de to ambulansearbeiderne, som ikke var på jobb, hadde to leger fra Sortland legekontor rykket ut.

Ambulansen som ble tilkalt måtte rykke ut fra Stokmarknes. Det tok 18 minutter før den var på plass – den var på ulykkesstedet omtrent samtidig som ambulansehelikopteret.

Ekstra press etter ambulansekutt

Rødsand legger ikke skjul på at ambulansesituasjonen i Vesterålen i dag er en annen enn for et drøyt år siden. Nordlandssykehuset tok én av de to sortlandsambulansene ut av drift fra 1. januar i år, på grunn av innsparingstiltak.

Klinikksjef ved prehospital klinikk ved Nordlandssykehuset, Harald Stordahl, sa i vår til VOL at beredskapen i Vesterålen er god, kanskje bedre enn den noen gang har vært. Likevel har det vært flere eksempler på samtidighetskonflikter, og tillitsvalgt i ambulansetjenesten, Yngve Jakobsen, har kritisert kuttet kraftig ved en rekke anledninger.

Rødsand forteller at det merkes på jobb at det er mer å gjøre på den ene bilen som er igjen.

– Det er mer presset på ressurssida. Det er tidvis en ganske hektisk arbeidshverdag, med flere oppdrag på samme tid, sier han.

Brukte utstyr de fant på stedet

Han presiserer at samtidighetskonflikter kan skje over alt, også om det hadde vært flere ambulanser i drift, men at det uansett er trist og ugunstig for en pasient i nød.

Da de to ambulansearbeiderne kom til ulykkesstedet tirsdag, hadde de ikke annet utstyr enn det de fant på stedet. De første som kom til stedet hadde hovedfokus på den hardest skadde, mens Rødsand og Skogvoll etter hvert konsentrerte seg om å ivareta den som var minst skadd av de to. De fikk benyttet seg av utstyr fra ambulansen som kom til stedet, samt fra en førstehjelpskoffert fra brannbilen.

– Hvor ofte opplever dere samtidighetskonflikter?

– Det skjer fra tid til annen. Det er AMK i Bodø som styrer ressursene og bestemmer hvilke oppdrag vi rykker ut til. Det er nok flere pasienter som opplever at det tar lenger tid å få ambulanse, sier Rødsand.

Den siste oppdateringa fra Haukeland Universitetssykehus er at mannen fortsatt regnes som alvorlig skadd.