Etter at fylkestinget i Nordland, i behandling av ny tilbudsstruktur for de videregående skolene i fylket, la ned byggfaglinja på Sortland, har det hersket usikkerhet rundt konsekvensene av vedtaket.

Bladet Vesterålen skrev onsdag at Kurt Jenssen, gruppeleder for Senterpartiet på fylkestinget, ikke var klar over at vedtaket som ble gjort også rammet rørleggerutdanninga på Sortland. Det til tross for at det tydelig sto i vedtaket som Ap, SV, Sp og KrF sto bak og gikk inn for, at både VG1 Bygg- og anleggsteknikk, samt VG2 Klima, energi og miljøteknikk (KEM) skulle legges ned.

Det blir kun gitt tilbud om førstnevnte på Melbu. Dersom vedtaket blir stående må vesterålsungdommene til Fauske for å ta KEM, som er linja for blikkenslagere, rørleggere og taktekkere.

Kommer til Sortland

Fylkesrådet, som fungerer som fylkeskommunens regjering, gikk inn for å opprettholde tilbudene på Sortland. Det var i utdanningskomitéen, to dager før det endelige vedtaket i fylkestinget, at innstillingen ble endret fra nedlegging av byggfaglinja på Melbu til dette:

VG 1 Bygg- og anleggsteknikk ved Sortland VGS legges ned fra skoleåret 2018/2019. VG2 klima, energi og miljøteknikk legges ned fra skoleåret 2019/2020.

Nedlegging på Sortland var ikke utredet.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll sa til Bladet Vesterålen onsdag at det er uaktuelt å ikke ha tilbud om KEM i Vesterålen. Tove Mette Bjørkmo inviterte denne uken Norvoll til Sortland for å diskutere saken nærmere.

– Han svarte umiddelbart ja, og kommer på mandag, forteller Bjørkmo til VOL.

Var advart

Hun er svært kritisk til behandlingen saken fikk under møtene på fylkestingssamlingen i forrige uke.

– Dette er dårlig politisk håndverk. Jeg var i Bodø, sa fra, og sendte sms til komitéen og flere andre om dette. Det ble ikke tatt til etterretning. Jeg ba også om at det ble lagt frem verbalforslag om at man så nærmere på hvordan dette kunne løses. Det ble ikke gjort. Det ble fattet vedtak på feil grunnlag, som man ikke visste konsekvensene av, sier Bjørkmo, som synes det er merkelig at Jenssen, som også er varaordfører i Hadsel, ikke visste hva som ble resultatet av vedtaket.

Norvoll kommer til Sortland mandag, og har med seg fylkesordfører Sonja Alice Steen. De skal møte ordfører, varaordfører og rektor ved Sortland videregående skole. Bjørkmo har klare forventninger til møtet.

– Jeg er spent på hva Tomas mener er løsningen på dette. Jeg forventer at det blir sagt at de skal jobbe videre for å få gjort noe med dette, og at de vil legge frem en sak for fylkestinget, sier Bjørkmo.