Da en mann i slutten av 40-årene ble hardt skadet i en høyspent-ulykke i Sortland tirsdag formiddag, var Sortlands-ambulansen opptatt i et annet oppdrag. En ambulanse måtte derfor rykke ut fra Stokmarknes, og det tok 18 minutter før ambulansen ankom stedet.

Meldt inn avvik

Det er meldt inn som et avvik. Legekontoret begrunner årsaken til avviksmeldingen med «for dårlig ambulansedekning i området».

Helse- og omsorgssjef i Sortland, Sture Jacobsen, mener at det er samtidighetsproblematikken som gjøres gjeldende her.

– Vi påpekte slike konflikter sist vinter, og så har det blitt mindre av det fra sommeren og utover høsten. Men nå hadde vi en veldig alvorlig situasjon denne uka, sier Jacobsen.

Klinikksjef ved prehospital klinikk ved Nordlandssykehuset, Harald Stordahl, sa i vår til VOL at beredskapen i Vesterålen er god, kanskje bedre enn den noen gang har vært. Det mener Jacobsen at faller på sin egen urimelighet.

– Det kan ikke bli bedre når man fjerner en ambulanse, sier han.

– Er det grunn til bekymring for sikkerhetssituasjonen for sortlendinger?

Jacobsen drar litt på det.

– Tjaa. Jeg synes ikke det er greit at man reduserer beredskapen. Så kan man jo undre seg hvordan det hadde vært om den fortsatt var så god som den var. Uansett opplever jeg det som ugreit med kutt i tjenesten.

– Mangelfull informasjon

To leger fra Sortland legekontor rykket ut til stedet i privatbil etter en melding fra AMK-sentralen i Bodø. Legene reagerer på det hun mener er svært mangelfull informasjon til de legene som rykket ut.

– Ingen informasjon om skademekanisme/ulykkessted. Vi visste ikke at dette var en høyspentulykke, og tok ikke hensyn til egen sikkerhet i det hele tatt da vi ankom skadested, skrives det i avviksmeldingen.

Legene mener at de to aspektene ved saken har gjort det ubehagelig, vanskelig og uverdig for pasienten.