Debatten har rast etter at fylkestinget i møtet 4.-7. desember overraskende vedtok å legge ned byggfaglinja på Sortland, og i stedet bevare linja i Hadsel.

I innstillinga fra fylkesrådet, var det motsatt scenario som var tegna opp. Forslaget om å i stedet legge ned linja i Sortland, ble lansert under møtet, og vedtatt av flertallet, uten at berørte parter på forhånd var forespeilet dette.

Direkte udemokratisk, var plasstillitsvalgt ved Sortland videregående, Christine Meisterlins, kommentar.

– Dette er dårlig politisk håndverk, sa Sortland-ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap).

Lovlighetskontroll

Det var Meisterlin og Utdanningsforbundet som først ytret ønske om lovlighetskontroll. De mente at vedtaket var ulovlig, ettersom det ikke var informert om på forhånd, slik at fagforeninga og de ansatte ikke var involvert eller fikk uttrykt sin mening.

Tre fylkestingrepresentanter må kreve lovlighetskontroll for at det skal komme på plass. Lovlighetskontroll innebærer en vurdering av hvorvidt vedtaket man gjorde sist, var gyldig. Dersom fylkestinget mener nei, må saken behandles på nytt. Dersom flertallet i fylkestinget mener ja, oversendes saken til et høyere organ - trolig departementet, som så kommer med en endelig avgjørelse.

Frp planlegger å sende inn et slikt krav, ifølge gruppeleder Dagfinn Olsen.

– Ambisjonen er å få kravet innlevert på mandag. Det blir levert inn neste uke. Forhåpentligvis på vegne av flere partier som ønsker å være med på det, sier han.

Lyn fra klar himmel

Olsen forstår at folk reagerer på det overraskende vedtaket.

– Folk var ikke informert om at dette kunne bli resultatet. Det er flere ting som kan kritiseres her her, men når en sak framlegges for fylkestinget, skal det være forsvarlig utreda. Her er det mange som ikke er blitt hørt, og ingen har visst at dette kunne bli resultatet, sier Olsen, som også ble tatt på senga:

– Jeg har sittet ti år i fylkestinget, og så ikke dette komme. Jeg hadde ingen tro på at dette kom til å bli resultatet, jamfør søkertallene nå i sommer. Jeg trodde de så det formålstjenlig å opprettholde begge byggfaglinjene, ettersom næringa etterspør det, sier han.

– Lov å bruke hodet

Han mener det er flere grunner til at en slik lovlighetskontroll burde utføres. Prinsipielt handler det om at folk har rett til å bli hørt, mener han, noe de ikke fikk ettersom saken kom så brått på alle parter. I tillegg mener han at selve saksarbeidet har vært dårlig.

– Dette er så dårlig håndverk at posisjonen ikke har skjønt at når man legger ned det ene, legger man ned alt. Da sier det seg selv at det ikke er godt nok utreda, sier han, og henviser til Sps Kurt Jenssen, som i etterkant av fylkestingmøtet har sagt at han ikke forsto at en nedlegging av byggfag også ville bety nedlegging av KEM-linja, hvor det blant annet utdannes rørleggere. Olsen tror likevel det blir vanskelig å få flertall for at vedtaket er ugyldig.

– Det skal mye til å få posisjonen å snu. Men det er lov å bruke hodet, i alle fall når man ikke virker å ha skjønt hva man legger ned, sier han. Olsen håper en samla opposisjon blir med på kravet om lovlighetskontroll. Høyre, ved gruppeleder Kai Henriksen, vil trolig støtte forslaget.

– Vi diskuterer det. På bakgrunn av det vi har sett hittil, virker det som om det må en lovlighetskontroll til, sier han.

Samtlige av representantene fra Venstre, MDG og Rødt stemte også imot byggfagnedleggelsen, og ønsket å bevare dagens skolestruktur. Hvorvidt de vil støtte et slikt krav om lovlighetskontroll, er foreløpig uklart.