Før helga sa Frps gruppeleder i Nordland fylkesting, Dagfinn Olsen, at partiet ønsket lovlighetskontroll av vedtaket om å legge ned byggfaglinja i Sortland og bevare linja i Hadsel, stikk i strid med det fylkesrådet hadde anbefalt. Olsen mener forslaget var uforsvarlig utredet.

Det begrunner han blant annet med at relevante parter ikke hadde fått anledning til å uttale seg, og med at flere i fylkestinget tydeligvis ikke forsto konsekvensen av å legge ned byggfaglinja - som at KEM-linja også derfor må legges ned.

Krever kontroll

Mandag bekrefter Kai Henriksen, gruppeleder for Høyre, at de underskriver et slikt krav om lovlighetskontroll. Mandag kveld ble det klart at kravet er underskrevet Høyre, Frp, Rødt, Venstre og MDG.

Lovlighetskontroll innebærer at fylkestinget må vurdere om vedtaket som ble gjort sist, var lovlig. Dersom fylkestinget mener at vedtaket var i tråd med lovverket og gyldig, går saken videre til et høyere organ - trolig til departementet. Dersom fylkestinget mener vedtaket var ulovlig, må de stemme over saken på nytt.

Christine Meisterlin i Utdanningsforbundet har vært tydelig på at hun mener vedtaket er ulovlig. Ifølge hovedavtalen er fylkestinget arbeidsgiver, og arbeidsgiver har plikt til å involvere tillitsvalgte før store endringer. Dette ble derimot bestridt på møtet i Sortland mandag. Både fylkesråd Tomas Norvoll og fylkestingsleder Sonja Alice Steen mener det er fylkesrådet, ikke fylkestinget, som må orientere tillitsvalgte. Og de orienterte om sitt forslag.

– Mye er åpenbart lovlig

Fylkesråd Tomas Norvoll mener det ligger i det parlamentariske systemets natur at de folkevalgte organene kan ta store avgjørelser. Han sier han ikke tror vedtaket som er gjort, vil regnes som ulovlig.

– Jeg har problemer med å se for meg at lovverket er slik at fylkestinget ikke kan gjøre endringer i fylketsrådets forslag, sier han.

Fylkesrådet må som utøvende organ etterleve vedtakene fra fylkestinget. Fylkestingets vedtak er suverene, og om de ønsker det, kan de kan forkaste eget vedtak. Rådet må uansett forholde seg til det som blir vedtatt, er hans syn.

– Det vi eventuelt kan se på, er om det er vesentlige forhold som tilsier at et vedtak er umulige å gjenomføre, sier han, som en generell kommentar om hva fylkesrådet kan gjøre.

Det er flere saker i fylkestinget det er stilt krav om lovlighetskontroll om, blant annet vedtaket om elektrifisering av fergene i fylket.