– Vi har dårlige erfaringer med manglende vintervedlikehold. Vi har bodd i Vestmarka i 20 år, og kontraktøren som har vært de siste fem åra, og fått for fem nye år, er langt under pari. Slik vi opplever det. Det blir ikke brøyta, rett og slett. Dette er ikke noe som bør være nytt  for kommunen, det har vært påpekt både i media og av innbyggere, sier Bård Starheim. Sortlendingen mener brøytinga i kommunen er altfor dårlig.

Les entreprenørens svar på klagen

Han har flere ganger klagd på den, men har i år bestemt seg for å ta alle klagene skriftlig, ikke over telefon. Slik har han dokumentasjon.

– Det er provoserende, når kommunen skryter så veldig av trafikksikkerheten, hvordan kan de si det? Det er en skam. Og det er like mye en skam at kommunen står og forsvarer denne brøytinga, mener Starheim.

Han mener det er kommunens ansvar at entreprenørene de leier inn, utfører en tilfredsstillende jobb.

Ønsker politisk sak

Han ønsker nå at politikerne kommer på banen.

– Det må jo snart komme opp på et politisk nivå, dette, at politikerne tar tak i det. Det bor også politikere her, påpeker Starheim.

Ifølge enhetsleder Brynjulv Øverby, ønsker teknisk etat at grunnlaget for brøyteavtalene kommunene har, skal vurderes politisk.

– Det er et ønske at vi klarer å få en politisk sak, hvor driftsutvalget kan være de som setter standardene. Nå er det et administrativt regime, hvor vi leverer det vi mener vi kan forsvare innenfor de økonomiske rammene vi har. Sortland kommune har et ansvar for å gi innbyggerne et tilbud om brøyting. 10 centimeter snø er i dag det utløsende for når det skal brøytes. Man kan mene hva man vil om den grensa, men det er status i dag. Og det vil ligge til grunn når driftsutvalget antakelig får en politisk sak på bordet. Om de sier at det skal være bedre enn i dag, får det en konsekvens. Det er et ønske at vi greier å legge fram en sånn sak. Det er ikke sikkert det gjør noe nevneverdig med forholdene, men da vil vi ha ryggdekning fra den politiske siden, sier han.

Flere klager

Den aktuelle strekninga Starheim er misfornøyd med, brøytes av entreprenør Marvin Hansen. På dette kartet kan du se hvem som har ansvar for brøytinga i ditt område. Ifølge Øverby har de fått inn klager på flere av entreprenørene som brøyter for kommunen.

– Vi har fått klager som gjelder flere av entreprenørene, det kan handle om brøyting eller for eksempel manglende strøing, sier han.

– Her sier beboere, selvsagt en subjektiv vurdering, at det har vært problemer alle fem årene denne personen har hatt anbudet. Påvirker det kommunens vurdering?

– Det er et kriterium at man bekrefter at man vil utføre jobben slik det står beskrevet. Det har denne entreprenøren gjort, slik de andre har gjort. Det er ikke et kriterium at man skal se tilbake og synse om hvordan ting er utført i fortida, sier Øverby.

Har ansvar

Nytt av året er at kommunen har ansvar for strøing og høvling av veiene i flere av rodene, for å unngå at de blir for sporete. Er du misfornøyd med dette der du bor, kan det derfor hende det er kommunen, ikke entreprenøren, som har ansvaret.

– Sortland kommune har valgt å gjøre et forsøk med at vi strør selv, i noen av rodene. Det har blant annet med tidligere erfaring å gjøre, og vi vil se om det eventuelt gjør at tjenestene blir bedre, og potensielt billigere, sier Øverby.

Starheim på sin side sier han ikke har noe personlig mot entreprenøren som brøyter, og hans eneste ønske er at jobben skal bli gjort.

– Jeg er ikke ute etter å ta noen, jeg er ute etter at man skal få tjenesten man har betalt for. Om entreprenøren klarer å få til vedlikeholdet som skal til, er det supert. Men når de etter fem vintre ikke har klart det, er jeg skeptisk til om det blir bedre de fem neste. Opplæringstida skal ikke være på seks-sju-ni-åtte år, sier han.

Kommunen mener de foregående årene ikke kan sammenlignes med situasjonen nå.

– Kontrakten vi hadde, gikk ut i sommer. En ny kontrakt er startet i høst. Faktum er at entreprenøren som brøyta de forrige fem år, hadde fem roder da, og nå har han bare én rode. Det bør være overkommelig. Vi mener det er forsvarlig. Vi hadde en normal konkurranse,  og flere tilbud, hvor de andre anbudsgiverne ikke nådde opp, sier Øverby.