– Jeg syns tanken er veldig god, og er positiv til den. Men det kom litt seint, det er noe man kanskje kan se på og forberede til neste år. I år klarer vi ikke å organisere det, sier Sortland-ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) om Christian Torsets fyrverkeriforslag.

– Kan ikke ordne alene

Ordføreren mener også at en slik ordning ikke er noe kommunen kan stå for alene.

– Da må man samarbeide, dette er ikke noe kommunen kan stå for alene. Da må nok flere bidra både med fyrverkeri og å faktisk gjennomføre dette, sier hun.

Hun sier at det er mange med god kompetanse i kommunen, som for eksempel brannvesenet, som det ville vært naturlig at bidro for å få gjennomført noe slikt.

Rent økonomisk er det uaktuelt for kommunen å finansiere det uten hjelp, er hennes konklusjon.

– Det er derfor jeg sier man må samarbeide. Det kan også hende man kan organisere slik at man har en felles plass hvor man skyter opp fyrverkeri, eller lignede. Jeg tror ikke det skal være slik at kommunen bevilger masse penger til fyrverkeri, det er problematisk av flere grunner, sier hun.

Lover å ta initiativet

Bjørkmo mener initiativet til en slik ordning må komme fra noen andre enn kommunen.

– Hvis det er interesse kan kommunen gjerne være med, men jeg tror nok at initiativet må komme enten fra næringsforeninga, eller privatpersoner, sier hun.

– Jeg legger merke til at Bjørkmo sier at dette ikke er noe kommunen kan ta initaitiv til, det stiller meg undrende til. Dette handler om folkehelse, dyrevelferd, brannforebygging, sier Torset.

Han er aktiv i SV, men har ikke foreløpig luftet ideen for sine partikamerater.

– Hvis de ikke lar seg overtale, og det ikke skjer noe i kommunestyret, lover jeg å følge opp selv, sier han.

I Facebook-innlegget sitt har Torset "tagget" flere politikere i kommunestyret. Han ser gjerne at kommunestyret er de som tar ansvar for å få et slikt forbud vedtatt, så man kan begynne å diskutere hvordan en alternativ ordning skal være. Foreløpig har det vært ganske tyst fra kommunens politikere. Torsets inntrykk er at folk flest er positive.

– Det har ikke kommet noen negative reaksjoner, hverken i gruppa eller privat. Mange har snakka med meg på gata, kafeer osv. og sagt de støtter forslaget, sier han.