Erik Bergflødt kjørte torsdag morgen strekninga Sortland-Harstad. På få kilometer helt i starten av turen, traff han på mye elg.

– Før jeg kom til YX i Sigerfjord hadde jeg allerede møtt på syv elg. Her er det ikke en gang skiltet med elgfare. Før jeg kom til Sigerfjordtunnelen hadde jeg møtt på ytterligere tre og så en i Langvassbukt, forteller Bergflødt som jobber som brøytebilsjåfør i Harstad.

Bergflødt kom seg gjennom uten å være uheldig, men han satte også ned farta kraftig på strekninga. Like etter Bergflødt hadde passert, inntraff det en elgpåkjørsel i området – nærmere bestemt ved Årnes. Bergflødt er ikke overrasket.

– Jeg stoppet to bilister jeg møtte og advarte dem. Jeg er ikke overrasket i det hele tatt at det har skjedd ei ulykke på strekninga i dag.

– Ned med fartsgrensa

Han håper nå Statens Vegvesen kan ta affære for å få ned risikoen for alvorlige ulykker.

– For det første så må hele strekninga skiltes. I dag stopper skiltinga ved rasteplassen i Kjerringnesdalen, men så er det mye elg også etter dette. I tillegg mener jeg at Statens Vegvesen kan innføre det strakstiltaket at de setter ned fartsgrensa til 50 eller 60 kilometer i timen, sier han og begrunner det slik:

– Om man ligger i 60 har man større sjans å stoppe og minimere risikoen for å bli utsatt for ei alvorlig ulykke. Jeg kjørte selv i 60 i dag på strekninga, men ble forbikjørt to-tre ganger. Jeg holder meg i den farta og anbefaler andre å gjøre det også nettopp her, sier han.

VOL har kontaktet Statens Vegvesen med oppfordringen fra Bergflødt og vil komme tilbake med deres eventuelle tilsvar i saken.

Trekker mot veien

Når det er mye snø, trekker dyr ned mot  veier som er brøytet. Årsaken er at der det er lettere å ta seg frem uten for mye energibruk. Dyrene vil også bevege seg mer når det er svært kaldt. Dette opplyser NAF på sine nettsider.

Høye brøytekanter kan føre til uventet oppførsel fra dyrene, som kan hoppe over brøytekanten og ut i veien for så å bli skremt av bilen. Da kan den finne på å løpe bortetter veien, i stedet for å klatre over brøytekanten på den andre siden. NAF oppfordrer bilister til å bremse ned til lav hastighet og la dyret finne et egnet sted for å komme seg ut av veibanen. Den kan gjøre raske retningsendringer i en slik situasjon, så vær oppmerksom.

Salt er en viktig næringskilde som det er mangelvare på i naturen. Derfor bør man være oppmerksom på at dyr og fugl kan stå i og ved saltede veier.