– Det er klart vi er skuffa over utfallet. Vi tok saken til retten for å vinne,  det gjorde vi ikke i denne omgangen,  men man blir vant til å tape når man kjemper mot Norges mektigste næring, sier Ingrid Skjoldvær.

– Styrker rettsvernet for miljøet

– Også tenker vi at uansett hvordan dette resultatet blir nå så har vi gjennom dommen fått stadfesta grunnlovens paragraf én rettighet, som kan håndheves av alle og enhver. Det mener vi styrker rettsvernet for miljøet, og det er absolutt viktig, sier hun.

– Det som er dumt er at dommeren mener at klimakonsekvensene av forbruket av norsk olje ikke er noe som skal telles med. Og det er det som er hovedgrunnen til at vi har tapt nå. Vi mener dette er grunnleggende feil, hvis man skal regne med klima inn under paragrafen, må man ta med de konsekvensene man har av å brenne olja, sier Skjoldvær.

Løftet klimadebatten

En positiv konsekvens av klimarettsaken, er at klima er blitt satt på dagsordenen.

–Jeg liker ikke å være for optimistisk, mitt største håp var at vi skulle klare å løfte debatten, og det har vi klart. Alle seire på alle slags vis tar jeg som en stor seier, sier hun, og tilføyer:

– Så får vi lese dommen grundig og se hva vi skal gjøre videre. Vi mener fortsatt vi har en god sak, og føler ikke dommen gir oss grunn til å si noe annet enn det. Så får vi se videre, hva vi gjør. Vi har lyst til å anke saken videre, men må se på hva slags grunnlag vi har for å gjøre det, sier Skjoldvær.

– Fortjener å bli vunnet

Dommen fra klimarettsaken er et omfattende dokument.

– Vi tok denne saken fordi vi mener det er en sak som fortjener å bli vunnet. Når vi ikke vant første runde, må vi se på grunnlaget vi har for å ta den videre, både juridisk og økonomisk, sier hun.

Natur og Ungdom har samlet inn 1,2 millioner kroner til klimarettssaken.

– Støtten er fra enkeltpersoner over hele landet. Vi trenger bare enda flere som kan støtte saken for at vi skal klare å ta den videre. Engasjementet har absolutt vært stort, sier hun.