At det trolig befant seg over 15.000 mennesker i Sortland sentrum under VG-lista-konserten 30. juli, nøt handelsnæringen i byen utvilsomt godt av. Regnponchoer, gummistøvler, tørre klær og varme pølser fikk folk til å dra minibankkortene i Blåbyens butikker både før, under og etter arrangementet.

- Dette må være det enkeltarrangementet som har generert mest inntekter på Sortland, i alle fall i min tid som senterleder, sier Ronny Johansen ved Sortland Storsenter.

12.000 kunder

Innehaver av B.Young, Ann Karin Jensen, sier til SortlandsAvisa at de den 30. juli hadde en omsetning som tilsvarte en seksdobling av deres dagsbudsjett. Onsdager er normalt ingen toppdag for byens kjøpesentre, men både Skibsgården og Sortland Storsenter melder om svært gode tall.

Bare Skibsgården hadde nesten 12.000 betalende kunder innom senteret 30. juli, og avsluttet dagen med en omsetning på 1,6 millioner kroner. Det er en økning på 60 prosent sammenlignet med samme dag i fjor. - Vi har aldri hatt så mange kunder innom hos oss på én dag, kanskje sett bort fra åpningsdagen. Mat og drikke var de store salgsvinnerne, men også klær. Mange kom innom etter konserten for å kle opp seg selv og unger med tørre klær, forteller daglig leder Bjørn Heireng.

Manglet parkeringsplasser

Hadde det ikke vært for at konserten ble avholdt på kjøpesenterets parkeringsplass, kunne tallene vært enda bedre, tror Heireng.  - 30. juli var helt klart årsbeste, men vi slo ikke rekorden. Årsaken til det er nok at vi ikke hadde en eneste parkeringsplass denne dagen. Det gjorde at folk ikke tok den store handelen, men kjøpte det de kunne kle på seg og putte i munnen. Vi kan derfor ikke sammenligne dagen med de store julehandlingene, hvor folk gjerne fyller handlevogner, sier Heireng.  Skibsgården hadde 14 prosent økning i omsetningen på hele uka, sammenlignet med samme uke i fjor. - Fra mandag kveld hadde vi sperret av 3/4 av parkeringsplassen. Vi tapte til dels store penger, spesielt tirsdagen, på at vi ikke hadde parkeringsplasser, sier han.

Millionomsetning

Butikkene i Sortland Storsenter omsatte til sammen for 1,98 millioner kroner 30. juli, noe som er en økning i omsetningen på 73,7 prosent sammenlignet med den samme onsdagen i fjor. For Sortland Storsenter ble dagen årets nest beste onsdag, bare slått av onsdagen før Skjærtorsdag. Hos senteret hadde klesbransjen en god dag omsetningsmessig. Både Stormberg, Bikbok og Carlings hadde mye økning i sin omsetning. Også kafeene gjorde det bra. - Flere butikker doblet dagsomsetninga denne dagen. Den beste butikken hos oss var Stormberg, som i forrige uke hadde 230,6 prosent økning i omsetninga sammenlignet med tilsvarende uke i fjor. Butikken på Sortland var landsbeste denne uka, forteller senterleder Ronny Johansen. - Vi hadde ikke de store forventningene til at dette skulle bli en stor handledag, så jeg er overrasket over at det ble så bra, sier Johansen. Han mener det var rett å holde sentrene åpne til klokken 22.00. - Det er et større publikum i sentrum enn de som er på konserten. Det var godt med folk innom hele dagen.

Årsbudsjett i dopapir

Heireng anslår at det på det meste var mellom 3000 og 3500 mennesker inne i Skibsgården - med til tider kaotiske tilstander og konstant 60-70 stykker i toalettkø. - Vi brukte opp hele årsbudsjettet på dopapir bare den dagen, sier han. Begge sentrene melder om godt trykk hele dagen. Skibsgården hadde 2000 kunder innom under selve konserten.  - Det ble sagt at det ikke kom til å være noe trykk under og etter konserten, og det viste seg å være feil. Jeg tror også det er feil at det var det dårlige været som gjorde at vi omsatte for så mye. Hadde det vært sol, hadde bare folk handlet annerledes, sier Heireng.

- Hva gjør vi neste gang?- Hva betyr et arrangement som dette for handelsstanden i Sortland?

- Selv om det er veldig artig å oppleve dager med en slik omsetning, så lever ikke vi av én dag i året, vi lever av 365 dager, sier Heireng og fortsetter:

- Men en slik dag betyr at vi får vist oss frem. For Sortland som sted og handelssted betyr det at mange som ikke har vært her før oppdager Sortland. Det betyr imidlertid mest for oss som bor her, og for selvfølelsen vår. Vi har vist hva vi kan få til om vi jobber sammen, det har skapt samhold og entusiasme. Nå må vi ikke hvile på laurbærene, men tenke på hva vi gjør neste gang. Vi må finne på noe mer, utbryter senterlederen fornøyd.