– Det viktigste på denne turen er at alle har det fint, og koser seg sammen, introduserer Båtnes i det følget på nær 30 personer har nådd enden på jernbanesporet inn fra Lokanfjorden.

Skyene henger tungt på himmelen, men ennå har det ikke kommet noe regn. Herfra begynner stigningen opp til første platå på veg mot dagens mål: Hinnøyas tak. Kanskje kan vi nå toppen, og faktisk få utsikt?

Drømmejobb

Som så mange unggutter på sin alder brukte Jonas Båtnes alt for stor del av ungdomsskolen foran dataskjermen. Sommeren 2012 tok han selv et aktivt valg: Han ønsket å komme seg mer i bevegelse. Hva da bedre enn å benytte alle de fjellene som venter i Vesterålen?

– Det har vært fantastisk å komme seg ut og opp på fjellet. Når jeg i 2013 så hørte fra en god venn at han anbefalte jobben som guide til Møysalen, visste jeg at det var noe for meg, sier Båtnes.

Tidligere har han nemlig ikke hatt noen jobb. Men nå kunne han gjøre noe han virkelig likte, og tjene penger på det.

– Det viktigste for meg er ikke hvor mye jeg får betalt, men at jeg arbeider med noe jeg liker og trives med. Som guide til Møysalen får jeg virkelig gjort det, sier Båtnes.

Utfordring

Avhengig av gruppesammensetning og værforhold, kan en arbeidsdag som guide på Møysalen vare i opptil 12 timer. Ofte mindre, sjelden mer.

– Det er utrolig avhengig av gruppa. Etter mine to år som guide, har jeg hatt mange fine opplevelser, sier Båtnes.

– Mitt fokus som guide er at jeg er en som kan ruta, og skal vise veg. Bortsett fra det skal jeg ha det trivelig sammen med dem jeg er så heldig å gå sammen med, sier Båtnes.

Og med den innstillingen takler han de fleste utfordringene han møter. Og det kan være så mangt. Stor aldersspredning, eller stor formspredning innad i gruppa. Humør, skader, vær, eller ulykker.

– Jeg har ennå ikke møt noen utfordring jeg ikke mestrer. Og så lenge det holder seg slik, er det gøy, sier den unge guiden.

Tradisjonsrikt

Med utgangspunkt fra Hennes i Hadsel kommune operer er Møysaltur. For en minstepris per hode, fraktes turgåerne inn Lokanfjorden med båt. Deretter går ruta inn dalen, opp på fjellet, og inn i Møysalen nasjonalpark.

Helt siden tidlig 1900-tallet har fjellguider tatt med besøkende opp på toppen. Av Møysaltur har denne tradisjonen blitt videreført i et drøyt tiår nå, og er stadig populær for folk fra både inn og utland.