Det kommer fram i rådmannens innstilling til formannskapet.

– Sortland kommune viser til forespørsel fra Blåbyen Hotell Eiendom AS juli 2014, og avstår fra tilbudet om deltakelse i selskapets kapitalutvidelse/emisjon.

Dermed er det på det rene at rådmannen ber kommunen la investorene tape 30 millioner kroner ved at hotellet ikke bygges.

Vurdert et eierskap

15. juli ba formannskapet rådmannen om å utrede konsekvensene av et vedtak om å kjøåe seg inn på eiersiden av selskapet. Rådmannen har vurdert ulike aspekter og på hvilke måte et eventuelt eierskap vil gagne Sortland kommune.

Rådmannen ramser opp historien rundt etableringen av Blåbyen Hotell og andre forhold som er relevante å ta med når avgjørelsen skal fattes av formannskapet. Saken skal også opp for formannskapet torsdag 28. august og i kommunestyret 25. september.

Du kan lese hele innstillingen her

Videre er rådmannens vurdering:

Dersom Sortland kommune er medeier i Blåbyen Hotell Eiendom AS, risikerer kommunen å være part “på begge sider” i samme avtale. Da avtalene omhandler leietransaskjoner fra selskapet til kommunen, kan en derfor risikere at kommunen må betale leie til seg selv. Sortland kommune bør derfor ikke bli sittende direkte på begge sider av avtalene som kommunen i sin tid inngikk med Hermetikken Sortland AS.

- Stor risiko

Ut fra en helhetsvurdering mener rådmannen det er knyttet for stor risko opp mot den øvrige driften av Sortland kommune.

- Konsekvensene av å gå inn i denne investeringen vil gi en mindre fleksibilitet knyttet til kommunens finansielle situasjon, samt at saken ikke vil fremme Sortland kommune sitt omdømme ved å gå inn å bli eier av et bygg der formål er hotelldrift, skriver Lossius i sin konklusjon.

Partibehandles

Både Høyre og Frp varsler nå at saken skal partibehandles. Da VOL var i kontakt med varaordfører John Hempel tirsdag ettermiddag hadde han ikke lest rådmannens innstilling.

- Jeg er såvidt kommet hjem fra ferie. Saken vil bli diskutert innad i Frp, sier Hempel.

På spørsmål om hva han tror utfallet av partimøtet blir, sier Hempel at hotell er et stykke utenfor.

Silvia Ovik er gruppeleder i Høyre. Heller ikke hun var særlig snakkesalig om innstillingen.

- Jeg tenker ikke noe om saken offentlig. Det kan jeg gjøre når vi har hatt en partibehandling av saken. Det skal skje snarlig, sier Ovik.

Toften: - Vårt ansvar

Talsmann for Blåbyen Invest, Oddbjørn Toften, har lest innstillingen fra rådmannen.

- Hva er din umiddelbare reaksjon på den negative innstillingen?

- Ikke annet enn at rådmannen har gjort det formannskapet har bedt ham om. Som jeg har påpekt tidligere er dette en vanskelig sak for kommunen. Rådmannen mener de taper handlefriet og utsetter seg for økonomisk risiko. Mer er vanskelig for meg å kommentere på. Vi tar innstillingen til etterretning, så får vi se hva resultatet blir, sier Toften.

Han er styreleder i Buldozer Maskinlag og direktør i SE-gruppen. Til sammen har de skutt inn rundt to millioner kroner i hotelletprosjektet.

- Det er ikke pengene som er det store tapet dersom politikerne følger innstillingen fra rådmannen. Tapet er at vi ikke får realisert hotellet. Pengene visste vi at det var risiko for å tape, sier Toften.

- Har du en magefølelse for hva politikerne vil vedta i saken?

- Nei, det har jeg ikke.

Lampe: - Ikke overrasket

Trygve Lampe (SV) har fulgt saken fra begynnelse til rådmannens innstilling som ble kjent tirsdag. Han er ikke overrasket over det foreløpige utfallet.

- Innstillingen til rådmannen ser meget grundig ut. Det er ikke tvil om at rådmannen har hatt full kontroll med det som har skjedd, rent administrativt. Jeg mener han og hans stab har gjort en meget grundig jobb med å sikre det som har vært av dokumentasjon og saksbehandling, sier Lampe.

SV stemte i sin tid for prosjektet med kulturhus og hotell. Men med årenes løp har Lampe trådt fram som en av de mest kritiske stemmene til planene.

- Etterpåklokskapen er den mest eksakte vitenskapen. Vi stolte på at de personene som representerte næringslivet ville få inn kapitalen til et ti etasjers praktbygg. Selv for oss i SV var det en diskusjon om vi skulle ha et hus i ti etasjer, men vi mente dette ville være et fint singalbygg. Vi ble blendet, sier Lampe.