I forbindelse med destruksjonen av kjemiske stridsmidler i Syria bidro Norge med uttransporten. Det norske bidraget har bestått av fregatten KNM Helge Ingstad med besetning, avløst av kystvaktskipet KV Andenes med besetning, det sivile lasteskipet MV Taiko med besetning, og militært personell til støtte for operasjonen.

KV Andenes opererte med to besetninger som har rotert i løpet av perioden. Mannskapene og deres familier var i dag til stede i Kulturfabrikken på Sortland for å bli dekorert av nestkommanderende for Forsvarets operative hovedkvarter, kontreadmiral Håkon Tronstad.

- Dere tok ansvar da fregattene fikk nye oppgaver. Dere har vært med på noe helt spesielt, på vegne av verdenssamfunnet. Flere tonn med giftige stridsmidler har blitt hentet ut av landet. Dere fortjener skryt for å ha fullført det viktige oppdraget, sa statsminister Erna Solberg til besetningene.

Etterpå ble det rikelig anledning til både fotoseanse og småprat med statsministeren, noe 13 år gamle Jonas Eilertsen Oksnes benyttet seg av i rikt monn, og fikk en fin prat med Solberg. Og selvsagt bilder av seg selv og statsministeren i søkk og kav, tatt av både stolt opphav og pressefolk i fleng.

Etter det formelle programmet ble det tradisjonen tro delt ut "Hjemmeheltmedalje" til de minste, som en takk for tålmodigheten og et plaster på såret for tiden de har sittet hjemme med en mamma eller en pappa ute på oppdrag som sikkert ikke alltid er like hyggelige å tenke på.