Under finner du et referat.

Svein Roar Jacobsen (Ap):  Vi tar informasjon, men håper å kunne realisere hotellprosjektet. Vi har fått signaler på om noe står eller faller på om kommunen går inn.

Fungerende ordfører John Hempel: - Det er vanskelig å sette tall på hva konsekvensene egentlig vil bli nå som en stor aktør kan falle fra.

Einar Karlsen (Frp): - Det er gjort en fantastisk jobb, men vi mister muligheten et hotell har for å skaffe publikum. Det kan påvirke Kulturfabrikken.

Gunhild Stoltz (Ap): - Vil ha en felles sak som oversendes kontrollutvalget.

Einar Karlsen (Frp): - Kontrollutvalget kan kun se på kommunens rolle.

Svein Roar Jacobsen (Ap): - Det mest nærliggende er at kontrollutvalget tar den jobben. Da må vi huske at kontrollutvalget sitter på tung kompetanse. Vi kan ha ekstern granskning, men jeg mener det er riktig å gi mandat til kontrollutvalget.

Einar Karlsen (Frp): - Jeg har selv vært med i kontrollutvalget i mange år. Kontrollutvalget kan ikke gå inn på den andre siden som er om hotellet, fordi det er et eget selskap.

Rådmannen: - Meg bekjent vil en ekstern granskning kun ha den samme mulighet som vårt eget kontrollutvalg har. Det kan ikke gå inn i aksjeselskapet.

Forslag: Formannskapet tar informasjon om mulige konsekvenser dersom hotellet ikke bygges, til orientering, og ber Blåbyen Invest om å bygge hotellet i henhold til avtalen.

Enstemmig vedtatt.

NY SAK: Emisjon med Blåbyen hotell.

Rådmann: - Jeg er bedt om å delta i et sonderingsmøte i forhold til konsekvenser med det forventede vedtaket i kommunestyert.

Christian Nordheim (H): - En vanskelig sak, men emisjon er ikke vanskelig. Vi ønsker ikke å delta. Der støtter vi rådmannen. Det er en for stor økonomisk risiko. Samtidig er det langt fra det kommunen bør drive med. Langt fra kjerneoppgavene. Ut fra det støtter vi rådmannens innstilling.

Svein Roar Jacobsen (Ap): - Vi støtter også rådmannens innstilling. Det kom ikke som en bombe for noen at vi også støtter den. Det som teller mye for oss er at det er langt fra kommunens kjerneoppgaver å drive hotell. Det er ikke vårt kompetanseområde. Derfor skal vi ikke drive et hotell. Det er også en viss risiko, slik undertegnede har antydet tidligere. Når investorene ikke vil gå inn med mer, eller at andre går inn, skulle da kommunen gå inn? Det ville vært svært uansvarlig av oss, selv om vi skulle hatt mye penger på bok. Med utfordringer som er i Sortland med omsorg og andre områder, ville det i alle fall vært uansvarlig. Vi er antakeligvis allerede påført en del utgifter. Det vil gjøre anslag mot budsjettet på andre områder. Fra vår side er vi mot.

Einar Karlsen (Frp): - Frp går også mot. Vi var tvilende til Kulturfabrikken, men vi anså hotellet som en magnet til å fylle fabrikken. Det er beklagelig at vi ikke får hotellet. Det ville blitt et fint område som kunne trekke til seg folk. Vi håper at slaget ikke er tapt ennå. At det kan bli realisert. Vi har vært klar i gruppa vår på at vi også støtter rådmannens innstilling.

Sigurd Jacobsen (Ap): - Det som er kommet fram i utredningen forsterker avgjørelsen vi har tatt. Nå er de ikke konkurs ennå, derfor er vedtaket vi gjør i dag at vi oppfordrer Blåbyen Invest til å forholde seg til den avtalen vi har.

John Hempel (Frp): - Dette er en viktig presisering. De er ennå ikke konkurs. Utredningen som vi har på bordet, slik jeg vurderer den, et godt grunnlag for å gjøre et vedtak. Som sagt rundt bordet er det enstemmighet i at vi ikke går inn i selskapet. Det er meldt sonderingsmøte og vi får krysse fingrene for at det kommer andre ting på bordet som vi ikke er klare over.

Rådmann: - Dette er ikke nei til hotell, det er nei til et kapitalinnskudd fra kommunen. Her er det enten ja eller nei. Jeg vet selv ikke hva sonderingen går ut på, men når en stor samarbeidspart inviterer til et møte, regner jeg med at de singaliserer hva de selv vil gjøre. Vi har aldri brukt ordet "konkurs" i vårt saksframlegg. Vi har forholdt oss til en emisjon. Avtalen gjelder fortsatt. Det er den enkle oppsummeringen.

Svein Roar Jacobsen (Ap): - Her er vi ved en kjerne. Det er kanskje dem som tror at det er kommunens vedtak som gjør det slik at hotellet ikke blir bygget. Det gjenstår fortsatt å se at hotellet blir bygd, men det er ikke et resultat av kommunens disposisjoner. I forhold til arbeidet har rådmannen og hans stab gjort en veldig grundig jobb. Det har styrket rådmannens posisjon i kommunen og gjort det slik at han har en utvilsom status etter å ha gjort en slik jobb. Det står det respekt av.

Avstemning:

1. Sortland kommune avstår fra emisjon.

2. Saken oversendes til kontrollutvalget for vurdering, sammen med 079/14

Enstemmig vedtatt.

Saken går dermed til kommunestyret med denne innstillingen.