Etter flere år med elendige forhold på brannstasjonen på Sortland, var saken til politisk behandling i formannskapet torsdag.

En HMS-rapport slo allerede i 2010 fast at brannstasjonen burde vært stengt på grunn av forholdene for mannskap og utstyr. Fukt, dårlig ventilasjon, ikke nok vaskemuligheter eller hygienisk oppbevaring av sivile klær, lite plass i garasjen samt kjemiske stoffer i lufta har vært trukket frem som forhold som hver for seg er nok til å stenge lokalet som arbeidsplass.

Innflytting i 2017

I rådmannens forslag til fremdrift for prosjektet vil det gjennomføres et politisk vedtak vedrørende gjennomføringa av skisse-/forprosjekt i desember 2014.

Fra januar til mai 2015 vil kommunen hyre inn arkitekt og rådgiverkompetanse samt ferdigstille saksfremlegg, før politikerne skal behandle forprosjektet og et byggebudsjett i juni neste år.

Om alt går etter planen kan byggingen starte opp i september samme år, med mulig innflytting i januar 2017.

– Det har allerede vært arbeidet med en type romprogram, altså hvordan brannstasjonen skal se ut. Vi skal ta dette opp igjen nå, men vi må ha prosjekteringsmidler, sier kommunalsjef i teknisk etat, Merethe Skille.

Forprosjektet har en kostnadsramme på 750.000 kroner, hvor 500.000 kroner skal brukes på arkitekt og tekniske rådgivere, 200.000 kroner skal brukes på prosjektledelse og prosjekteringsledelse og 50.000 kroner skal brukes på prosjektmateriale, kopiering, annonsering og lignende.

Innfører strakstiltak

Det foreligger foreløpig ingen konkrete planer for hvor en ny brannstasjon kan ligge. Det har tidligere vært foreslått å bygge en felles blålys-sentral ved Kystvakta for alle nødetatene. Ifølge Skille er det ikke snakk om slike planer i dag.

– Jeg kjenner ikke til at det har noe fokus i dag, og jeg tror ikke det ble aktuelt, av grunner jeg ikke helt har oversikt over, sier hun.

I sakspapirene til formannskapet resenterte rådmannen midlertidige strakstiltak i tillegg til forslag til permanent løsning for ny brannstasjon.

For å møte kravet om tilfredsstillende garderobeforhold, har rådmannen skissert to alternativ. Det første alternativet er å anskaffe et ekstra sett utrykningstøy til mannskapet, slik at de til enhver tid har rent tøy i garderoben. Dette alternativet har en estimert totalkostnad på 250.000 kroner.

Det andre alternativet er å leie inn tre mannskapsbrakker i to år, for ren og skitten garderobe, samt dusj. Estimert totalkostnad for alternativet er 500.000 kroner. I dag får mannskapet en kompensasjon for bruk av dusj hjemme.

Rådmannens innstilling er at alternativ én iverksettes som midlertidig strakstiltak.

Verneombudet på brannstasjonen støtter innstillingen og skriver i sin vurdering at nytt utrykningstøy er en løsning de kan leve med, frem til ny stasjon kan stå ferdig i januar 2017.

Formannskapet sendte følgende innstilling videre til behandling i kommunestyret:

  • Det midlertidige tiltak med innkjøp av ny brannbekledning til brannmannskaå i dagens brannstasjon gjennomføres slik beskrevet i saken. Tiltaket har en kostnadsramme på 250.000,- og vurderes innarbeidet i budsjettregulering.

  • Forprosjektet brannstasjon fremlegges til politisk behandling innen 30.11.14. Prosjektet utføres og skisse/forprosjekt inklusiv finansiering og innarbeidets i budsjett 2015.

  • Ferdigstoøøomg av salsfremlegg legges fram til politisk behandling juni 2015.