Gårdeier Jørn Andersen kjøpte for noen år siden litt ekstra tomtegrunn fra Sortland storsenter for å få bedre plass i bakgården sin. Og for å markere hvor grensa går, og for å ha plassen i fred til å blant annet parkere private biler, satte Andersen opp 2 stolper på tomtegrensa og trakk en tråd mellom dem for å vise skillet.

Men det medførte at Sortland Storsenter følte at adkomsten til Vinmonopolets varelevering ble for trang, og klagde på stolpene. Andersen mente på sin side at han måtte få gjøre som han ville på egen eiendom, og at det var meningsløst av storsenteret å først selge en tomtebit, for etterpå å kreve å få bruke den som om den var deres.

Nekter å fjerne

Senteret gikk til kommunen med naboklage, og det skulle vise seg at senteret hadde retten på sin side. Kommunen avslo i januar 2013 Andersens søknad om oppføring av stolpene, et vedtak som senere ble stadfestet av Fylkesmannen.

Andersen nektet likevel å fjerne stolpene, og det endte med pålegg om fjerning i mars i år. Med pålegget fulgte trusler om tvangsmulkt på 150 kroner per døgn. Andersen klaget vedtaket inn for Fylkesmannen for ny vurdering, og nå foreligger avgjørelsen derfra.

Fylkesmannen slår i sitt brev fast at kommunen ikke har begått saksbehandlingsfeil, og at vedtakene som er fattet, står ved lag. Det innebærer at tvangsmulkten på 150 kroner per døgn kunne begynne å løpe dersom ikke Andersen fjerner stolpen.

Starter på nytt

- Men nå er den fjernet, sier Andersen til Sortlandsavisa. Det skjedde tidlig i forrige uke, etter at avklaringen fra Fylkesmannen var kommet i hus.

Samtidig ble det innledet nye samtaler med kommunen.

- Vi skal denne uka ha et møte med kommunen for å diskutere hvordan vi skal ta det videre for å løse vareadkomsten både til Kringla og Polet.

De samtalene vil handle om hvordan Andersen bør gå fram for å søke om en annen løsning.

- Ja. Vi starter på nytt, for det forrige forsøket skar seg fullstendig. Det var litt min skyld og litt kommunens skyld. Så nå tar vi det på nytt, og har en god dialog så jeg regner med at vi finner en løsning, sier Andersen.