- Dette er virkelig en gladnyhet og  betyr mye både for Sortland og hele regionen, sier ordfører i Sortland kommune, Grete Ellingsen.

Regjeringen vedtok 8. september ny regioninndeling og lokalisering av regionledelse i Mattilsynet. Mattilsynets forslag ble fulgt på alle punkter unntatt ett; Regjeringen går inn for at regionledelsen for Finnmark, Troms og Nordland skal lokaliseres til Sortland og ikke Tromsø, slik Mattilsynet foreslo, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Ellingsen understreker at kommunen har jobbet hardt da det for en måned siden ble kjent at Mattilsynet sitt avdelingskontor i Sortland, kunne bli nedlagt.

– Vi har jobbet bevisst opp mot egen regjering og har overbevist dem om at Sortland var et godt alternativ med tanke på å legge hovedkontoret for hele Nord-Norge hit, sier hun.

Godt med avklaring

Asle Håvard Miklegard er tillitsvalgt for de tilsette ved Mattilsynet ved Sortland. Selv om  stemningen over vedtaket er god, understreker han at de tilsette først og fremst er lettet.

– Å gå rundt og være usikker rundt sin egen arbeidssituasjon er ikke godt. Så vi er veldig letta over at det kom en avklaring, sier han.

Miklegard tar det som et kompliment at Sortland blir tildelt hovedkontoret.

–  Vi tar til oss begrunnelsen om at vi får kontoret. Nå kan vi rette fult søkelys mot å fortsette med å gjøre en god jobb , slår han fast.

– Velfungerende

Selv om det vil være klare infrastrukturfordeler og trolig noe lettere å rekruttere kvalifisert personell til Tromsø enn til Sortland, konkluderte regjeringen med at det ikke er tilstrekkelig tungtveiende argumenter til å forlate begge de tidligere kontorstedene for regionkontor i Nord-Norge.

– Regionkontoret på Sortland er velfungerende i dag, og vi unngår lokalisering til det største byområdet i landsdelen, heter det i pressemeldingen, som fortsetter:

– Mattilsynet vil fortsatt være en desentralisert organisasjon med kontorer i hele landet. Nærhet til de tilsynspliktige er viktig i det utøvende arbeidet. Dagens kontorstruktur (52 distriktskontor med en del underliggende enheter/fjernarbeidsplasser) reflekterer dette. Dagens lokale kontorstruktur påvirkes ikke av den organisasjonsendringen som nå gjennomføres. Lokalt vil kontorstrukturen fortsatt bli løpende tilpasset endringer i befolknings- og næringsstruktur.

Effektiviserer

Overgang fra tre til to forvaltningsnivåer som forutsetter lovendring, og reduksjon fra åtte til fem regioner skal effektivisere driften, gi mer robuste fagmiljøer for det utøvende tilsynet og gi større valgmuligheter når det gjelder innretning av tilsyn og bruk av tilsynsmetodikk.

– Blant annet gjennom økt samarbeid og bruk av prosjekter. Klagesaksbehandling som nå skjer ved åtte regionkontorer, samles i hovedkontoret, noe som bør gi større enhetlighet. Mattilsynet har satt seg som mål å kunne øke tilsynsproduksjonen med 25 % i løpet av fire år samtidig som kvaliteten opprettholdes, gitt uendrete økonomiske rammer. Økt tilsyn kan forventes å bidra til bedret regelverksetterlevelse.