Ellingsen mener det er på tide at Sortland nå begynner å debattere en storkommune i Vesterålen.

- Kommunens politikere har debattert dette før. Det endte i utredningen som vi har bestilt. Jeg regner med den ferdige rapporten kommer i høst, sier Ellingsen.

Alle ordførere har fått brev fra ministerhold om at alle skal kjøre prosesser for å se på dagens kommunestruktur.

- Jeg gleder meg til vi i Sortland kan få gått gjennom en god og åpen prosess for å få fram alle de spørsmål som måtte være om saken. Det kan være undersøkelser blant innbyggerne og åpne møter.

- Ønsker du en folkeavstemning om kommunesammenslåing?

- Jeg er ikke motstander av en, men det er litt tidlig å si at jeg er for en. Saken skal uansett først drøftes politisk. Du kan si jeg er åpen for folkeavstemning, sier Ellingsen, som mener både spørreundersøkelse blant befolkningen, samt en folkeavstemning bør diskuteres.

Kunnskapsbasert

Ellingsen er klar på at mest mulig må belyses før debatten starter.

- Jeg vil ta initiativ til møter der vi kan få en skikkelig strukturdebatt. For vi har tid til å diskutere dette på en ordentlig måte. Det skjer nå en strukturdebatt over det ganske land, sier Ellingsen.

Ordføreren vil ikke konkludere om hun er for eller mot en Vesterålen storkommune.

- Det kan være ting som taler imot en storkommune. Det kan også hende at mer kunnskap vil endre det bildet vi har i dag, sier Ellingsen.

Troverdighet

Høyre har fra sentralt hold uttalt at antallet kommuner bør reduseres. Det må nødvendigvis bety sammenslåinger.

- Nasjonalt har Høyre sagt at det bør være færre kommuner er én sak. Det jeg vil holde fast på er at det er viktig å gå åpent inn i denne prosessen. Jeg kommer ikke til å si at jeg er ubetinget for en slik kommune.

- Er det troverdig at du som en Høyre-ordfører sier dette?

- Jeg er nok ikke den rette til å svare på det. Vi må legge et godt grunnlag for et vi har samarbeide tidligere, samt at jeg og Sortland blir oppfattet som en dialog og diskusjonspartner i det som angår hele regionen. Det er ikke et mål å gå ned på antall kommuner, men å se om vi kan få til mer funksjonelle kommuner, sier Ellingsen.