Sortland får besøk av det som i sin tid var verdens største seilskip STS "Sedov". Skipet ble gitt i krigsutbytte fra Tyskland til Sovjetunionen etter andre verdenskrig. I april neste år skal det 117,5 meter lange og 54 meter høye seilskipet markere at det er 70 år siden atlanterhavskonvoiene gikk fra de allierte og rundt Norge til Murmansk.

– I 2015 feirer Russland 70-årsdagen for den store seieren. For å ære seieren over fascismen planlegger Russland en nordlig ekspedisjon med seilskipet "Sedov". Turen er knyttet opp mot de alliertes konvoier under andre verdenskrig, sier Nikolai Porunov, til VOL.

Han er leder for det statlige, tekniske universitetet Maritime Academy i Murmansk, som eier STS Sedov.

Vennskap i vanskelig tid

Ifølge Porunov planlegger seilskipet å besøke tre norske havner i april neste år. De utvalgte er Bergen, Sortland og Longyearbyen på Svalbard.

Ifølge Porunov er hensikten med besøkene "Sedov" ikke bare å styrke vennskapelige forhold mellom Russland og Norge, i en vanskelig tid mellom Russland og Vesten, men også å besøke viktige krigsskueplasser fra andre verdenskrig.

– ”Sedovs” anløp i Sortland og Vesterålen er viktig. Dette er en flott mulighet for studentene om bord til å bli kjente med fiskeplasser i Norge, og der fiskeriene har vært gjort i århundrer, sier Porunov.

STS ”Sedov” er nemlig et treningsskip for russiske kadetter som skal bli fiskere.

– Ved besøket vil studentene bli kjente med fiskerlandsbyer i Vesterålen og Lofoten. Besøket er spennende og viktig for oss, sier sjefen for Maritime Academy.

STS ”Sedov” er verdens største seilskip for å utdanne sjøfolk.

Verdens vakreste område

Skipet forlater St. Petersburg tidlig i 2015. I løpet av turen vil skipet gjøre besøke områder som Murmansk-konvoiene gikk i sin tid. Det innebærer besøk i Liverpool og Reykjavik, men båten vil også gjøre en avstikker til Tyskland, Danmark og Norge.

Til VOL sier Porunov at han ser spesielt fram til å ta skipet til Vesterålen, som han regner for å være et av verdens mest naturskjønne områder.

Ifølge havnedirektør i Sortland, Hugo Næss, vil skipet kunne legge til kai i Sortland.

- Den stikker 6,5 meter under vannlinja. Havna på Sortland er fra 12-8 meter, sier Næss, som har følgende kommentar til besøket:

- Det er en storing som kommer...

STS "Sedov"

  • ”Sedov” er en firemasters bark som ble sjøsatt i Kiel i Tyskland i 1921. Den gang het den ”Magdalene Vinnen II”. På den tiden var skipet det største i sin klasse.

  • I 1936 ble skipet solgt og fikk navnet ”Kommodore Johnsen”

  • Da Tyskland kapitulerte for de allierte i 1945, tok Sovjetunionen skipet som krigsbytte og ga det navnet ”Sedov”.

  • Skipet har siden 1945 blitt brukt til å trene kadetter i den sovjetiske marinen.

  • I 1991 overtok universitetet i Murmansk skipet.