- Det er forferdelig nervepirrende å sitte her og vente, sier sjakkmamma Anniken Vestby, mor til Mads Vestby-Ellingsen.

Fra klokken 13.15 til klokken 17:00 spilte sønnen hennes mot Håkon Natvig, leder i Sortland Sjakklubb, om en topp tre-plassering i gruppe B i årets turnering. Natvig vant til slutt kampen og endte på en fjerdeplass i gruppen.

Juniorspillerne utfordret

Vestby-Ellingsen var ikke den eneste juniorspilleren som konkurrerte om topplassering i gruppe B. Det gjorde også Johann Pettersen og Gunnar Lund. Mens hverken Vestby-Ellingsen eller Lund nådde opp på pallen, gikk det bedre med Pettersen som kom på førsteplass i gruppe B med fire seire og en uavgjort. I gruppe A gikk Joachim Solberg av med seieren.

Takker Carlsen

- Mads har spilt siden han var seks år. Nå er han en del av en gruppe på fem jevnaldrede som spiller mot hverandre. De er jevngode, og det gjør at du pusher hverandre fremover, forteller Ellingsen.

Ellingsen mener at det er blitt mindre skummelt å spille sjakk i løpet av de siste årene. Nestleder i Sortland Sjakklubb, Martin Halsvik Larsen sier seg enig.

- Det er blitt færre som har sjakk-skrekk. Det er vel delvis takket Magnus Carlsen, sier han.

Satt ny rekord

- I år har vi rekordoppslutning med 54 spillere. Her er lokale spillere, men også tilreisende fra Bodø, Harstad, Narvik, Vestvågøy, Moss og Oslo, sier Halsvik Larsen.

Ifølge nestlederen er interessen for sjakk økende på Sortland.

- Nå er vi 18 voksne i klubben, for et par år siden var vi bare ti. I tillegg er det flere 20-åringer som spiller aktivt, det var det ikke tidligere, sier han.