35 av 70 lys fra strekningen Kiwi-til nordenden av Sortland Storsenter er mørke.

Istedenfor å skifte ut lysene etterhvert som de går, lar kommunen de være slukte.

- Vi har ei utfordring i Sjøgata, innrømmer kommunalsjef Merethe Skille.

Hun viser til det omfattende tidsbruket på å skifte bare én pære i ett av lysarmaturene.

- Lysene er laget slik at vi må ta øvre del av lysemasta inn på verksted. Der kan pæra byttes, forklarer Skille.

Kostbart

Denne kostbare prosessen har fått kommunen over på andre tanker enn å bytte pærene.

Ifølge Skille er det selve utformingen av stolpene som er problemet. Mastene splitter seg i to lysoppheng og lyktene henger ned som blåklokker.

- Formen gjør at vi ikke kan klatre opp for å skifte pærene. Vi er i en vurderingsfase for hva vi skal gjøre med saken. Kanskje må vi bytte ut alle mastene, sier kommunalsjefen.

Hva de aktuelle mastene kostet å sette opp, kan hun ikke umiddelbart svare på, men som alt annet av infrastruktur er det neppe en billig affære.

Tidligere beregninger viser at det koster rundt 10.000 kroner i materialkostnader å sette opp et gatelys, da er altså ikke arbeidet regnet inn. Med over 70 lyspunkter i SJøgata, kan det bli kostbart. Ny LED-teknologi vil imidlertid gi en bedre belysning til en langt lavere driftskostnad.

Skal investere

Sortland kommune har satt av 500.000 kroner til å ordne belysning. Hvor disse pengene skal brukes, diskuteres blant dem som har oversikt - i administrasjonen.

Samme administrasjon varslet i forrige utgave av denne avisen at det nå jobbes med å få i gang en lysplan for Sortland. Det er ikke umulig at den vil gå hånd i hånd med den planlagte byplanen.

- Selv om vi har 500.000 kroner til rådighet, er behovet mange ganger større enn beløpet. Vi finner det imidlertid naturlig å orientere formannskapet om prioriteringer før vi går i gang, sier Skille.

- Hvor ønsker administrasjonen å ordne lys?

- Det ønsker jeg ikke å si noe om nå. Vi har en del forslag, men ingenting er skrevet i stein. Vi har anledning til å prioritere annerledes, sier Skille.