DIN FREUNDIN: Kristina, Marianne, Wanja, Øystein og Lisa.

Sortlandsbandet Din Freundin har sin første øving etter en lang sommerferie, og det er smått kaotiske tilstander i den gule øvingsbrakka utenfor Kulturfabrikken på Sortland.

Det skrus på instrumenter og miksebord. I mørket. Lyset har nemlig gått siden sist.

Mellom to og fem

Historien til Din Freundin starter når Marianne Hansen vender hjem til Vesterålen etter flere år sørafor, og for alvor tar tak i musikken. Hun starter sitt eget band - med seg selv.

– Etter hvert klarte jeg å lure med Wanja som kordame. Derfra har det ballet på seg. Nå er vi et sted mellom to og fem på hver konsert, sier Marianne.

Din Freundin har de siste årene stadig vært å finne på scener rundt om i Vesterålen. På ei kai i Nyksund, på et grendehus i Bjørnskinn, på et torg på Sortland eller i byens nye storstue, Kulturfabrikken.

Indiepop

Selv om det egentlig kun er gitarist Øystein Bjørstad Lindbeck som kommer fra Sortland, er de alle kjente fjes i musikkmiljøet i byen. Cellist Lisa Holstad, gitarist Øystein, korist Wanja Helen Pettersen, trommis Kristina R. Johnsen og vokalist og gitarist Marianne Hansen.

De beskriver musikken sin som indiepop med elementer av reggae, country og cello. Marianne skriver låtene, som gjerne har litt utradisjonelle tema.

– Låtene handler ikke om kjærlighet. Det har jeg prøvd meg på noen ganger, men jeg får det ikke til, sier Marianne.

– Derfor handler de om alle andre ting som tirsdager, romvesen og romfart, sier hun før resten av bandet hiver seg på oppramsingen:

– Mat, gullfisk, rare ekle menn på gata eller Japan.

Vil gi ut plate

– Når kommer plata?

– Svein Spjelkavik prøvde for noen år siden å gi oss 500 kroner som forhåndsbetaling for plata. Det er stadig en plan å få utgitt noe. Vi har veldig lyst, men vi er en travel gjeng, sier de.

– Hvilke ambisjoner har dere som band?

– Ta over verden, sier Kristina.– Bygdehus for bygdehus, skyter Wanja inn før Marianne tar ordet:

– Vi har ikke noe større ambisjoner enn å komme på øving og ha det artig. Kanskje får vi en gang spilt inn noe. Også er målet å spille mer i andre byer. Så langt har vi holdt oss til Sortland og Tromsø, sier Marianne.

Din Freundins albumanbefalinger:

  • Wilco - Yankee Hotel Foxtrot

  • Jens Lekman - When I said I wanted to be your dog

  • Joni Mitchell - Blue

  • Queen  - A night at the opera

  • Nirvana - Unplugged in New York

Bandets favorittlåter:

  • ØYSTEIN: The Normal, "Warm Leatherette". Ryan Adams, "Let it Ride". Velvet Underground, "Venus in furs". Radiohead, "There there".

  • WANJA: The Smashing Pumpkins, "1979". Feist, "My Moon My Man". The Cure, "Dressing Up". Kate Bush, "Running Up That Hill".

  • MARIANNE: Stephen Brodsky, "Missing the mark of love song". Joni Mitchell, "All I want". Deerhof, "Running thoughts". PJ Harvey, "The life and death of mr. Badmouth".

  • KRISTINA: The Rolling Stones, "Jumping Jack Flash". Sonic Youth, "Pattern Recognition". Lars Vaular, "Nonsense". Todd Terje, "Dolorean Dynamite".