Mennesker på en russisk flyplass blir på brutalt vis plaffet ned. Likvidert. Noen torturert.

I Blåboksen sitter godt voksne mennesker og griner på nesa. Noen ser ned.

- De fleste foreldre får som regel hakeslipp når de ser dette. De vet ikke hva ungene deres spiller. Derfor viser jeg dere dette, sier Michal Solheim fra Opus Hadsel.

Samarbeid

Som en del av sitt foredrag under mandagens mini-konferanse i regi av Mental Helse i Kulturfabrikken, viser han klipp fra spillet Call of Duty. Selv om spillet har 18 års aldersgrense, er det et av de mest populære spillene blant unger mellom 9-11 år.

Konferansen på Sortland ble arrangert i anledning Verdensdagen for psyisk helse, som var sist fredag. Den røde tråden gjennom kvelden var utfordringer unger møter i hverdagen, og forebygging. Solheim snakket om dataspill, nettvett og digital mobbing.

Solheim mener skolen i samarbeid med foreldre må sette både voldelige dataspill og digital mobbing på dagsorden, og finne en felles løsning.

- Handler om aksept

Solheim mener mange foreldre må bli flinkere til å ta del i ungenes digitale liv.

- Vi er flinke til å følge opp ungene våre, vi kjører og stiller opp. Men hvor flinke er vi til å involvere oss i ungene sitt digitale liv? spurte Solheim.

- I ungdomskulturen er det et ekstremt kroppsfokus, og mange føler at de ikke strekker til. Det er ikke noe nytt, men den digitale arenaen forsterker dette. Det hender at ungdom blir deppa og deprimert fordi de får få "likes" i sosiale medier. "Likes" handler om aksept, det er noe grunnleggende for oss mennesker. Derfor er det svært viktig at vi som foreldre snakker med ungene, og forteller dem hva som er viktig, sa han.

Solheim mener løsingen er å investere tid.

- Det er det eneste som har fungert gjennom alle år i mitt liv. Investere tid, være der for ungene, spørre og snakke med dem.

Nettvett blant foreldre

Han ba også foreldre om å tenke over det å publisere bilder av ungene sine på nett.

- I dag publiseres bilder av barn offentlig fra før de er født. Det er godt ment, men tenk over det. Tenk på konsekvenser det kan ha for barnet. Loven sier at du ikke skal publisere bilder av andre på nett uten lov. Det gjelder også barna dine.

En i salen delte sin erfaring rundt sosiale medier, og det å være syk.

- Jeg opplever at folk oftere setter et hjerte på Facebook, og ønsker deg god bedring, i stedet for å ringe og komme på besøk. Det er ganske ensomt.