Sortland Rådhus og kino ble innviet i 1957, men kinosalen stod først ferdig i 1959. Foruten kontorer, kommunestyresal og kino, huset bygningen også tannlegekontor, apotek, bibliotek, bankfilial, sorenskriverkontor, rettssal og restauranten ”Rådhustavernaen”. Arkitekter var Einar Karstad og Tobias Ritzau fra Narvik.

Stort prosjekt

Oppføringen av Sortland rådhus og kino var et prosjekt i regi av ordfører P.C. Reinsnes (1904-1976), som regnes som en viktig samfunnsbygger og en kraft i arbeidet med utbyggingen av hele Nordland fylke. Etter datidas forhold var byggingen av Sortland rådhus og kino et av de største bygningsprosjektene i regionen. Bygningen har hele tiden vært i bruk som rådhus og kino-, teater- og konsertsal.

- Sortland rådhus og kino er en svært tidstypisk bygning. I bygningen er det et enestående samspill mellom arkitektur og dekor. Sortland kommune har vedlikeholdt bygningen på en svært god måte og dette er et flott monument over det det beste fra 1950-tallet, sier riksantikvar Jørn Holme i en pressemelding.

Fredningens omfang

Både eksteriør og interiør byr på stor rikdom og kvalitet når det gjelder valg av materialer. Fredningens omfang gjelder hele eksteriøret og deler av interiøret. Deler av området rundt rådhuset er også fredet.