– Jeg mener det er grunn til bekymring, sier leder i Sortland Ap, Sigurd Jacobsen.

Fylkesråd for utdanning, Oddleif Olavsen (H), har varslet endringer i landbruksutdanninga i Nordland. Når fylkestinget skal møtes i desember, skal de blant annet ta avgjørelsen om det fortsatt skal skal være to landbruksskoler i fylket. Jacobsen tror skolen på Kleiva nå står i fare for å bli nedlagt.

– Regjeringa har kuttet i tilskuddene til fylkeskommunen så mye at de tvinges til å gjøre noe. Selv om mange lokale aktører, Tine og Nortura har engasjert seg for skolen på Kleiva, er jeg ikke trygg på at fylkesråden ikke foreslår nedleggelse, sier Jacobsen.

Etterlyser engasjement

I forrige uke var en delegasjon på seks personer fra Sortland til stede under gruppemøtet til den politiske posisjonen i fylkeskommunen, for å snakke Kleivas sak. Jacobsen var en av dem. Også ordføreren og to representanter fra landbruksnæringa i kommunen var til stede.

– Fra Helgeland møtte det opp seks ordførere som engasjerte seg for landbruksskolen i Mosjøen. Jeg savner det regionale initiativet og engasjementet i Vesterålen. Det er påfallende at det ikke er gjort mer, sier Jacobsen.

– Det er på høy tid at hele Vesterålen kommer på banen, og kjenner sin besøkelsestid. Det er nå vi har mulighet til å påvirke, sier han.

Behov for begge

– Landbruksskolen er kostbar i drift, og har de siste årene hatt få søkere. Er det da forsvarlig å opprettholde driften?

– Vi ser nå at elevtallene er i ferd med å rette seg opp. Det stilles også større og større krav til dagens gårdbrukere, og driften effektiviseres. Det stiller igjen krav til kompetanse. Spørsmålet er heller om vi har råd til å ikke ha en landbruksutdanning. Landbruket er viktig for å opprettholde levende bygder og næringsliv, og det er viktig for kulturlandskapet. Vi skal ikke lengre enn til Nord-Sverige for å se alternativet. Er det slik vi vil ha det? spør Ap-lederen.

Han mener det er behov for begge skolene i fylket, og mener det er feil å sette de opp mot hverandre.

– Ved å legge ned én av skolene fjerner du utdanningstilbudet for en stor del av fylket. Så unge ungdommer skal ikke være nødt til å reise 50 mil for å gå på skole, de bør ha muligheten til å pendle hjem i helgene, sier Jacobsen.

Kommunikasjonsrådgiver i Nordland fylkeskommune, Thor-Wiggo Skille, sier til SortlandsAvisa at fylkesrådens innstilling i saken vil være klar senest 7. november.