I 15 år har det blitt arrangert Tom Waits-løp i Oslo, et etappeløp mellom brune puber i Gamle Oslo. Tom Waits-løpet er et uformelt tilsvar til det tidligere Grete Waitz-løpet, men innebærer en adskillig større grad av sosialt samvær og brune puber, enn den opprinnelige, sportslige versjonen.

Årets utgave på Sortland er den første i rekken på det utelivsaktørene mener kan bli en lang tradisjon.

Bar-stafett

Det hele begynner på Saabyes bibliotek på Sortland hotell, før det hvert 30. minutt bærer av gårde til neste bar. Stasjonen, Blå bar, Baren Første og Kulturfabrikken er utesteder man skal innom i løpet av kvelden.

Initiativet kom fra produsent på Kulturfabrikken, Tara Øverland.

– Jeg spurte de andre utelivsaktørene om de ville være med, og fikk ja fra alle hold, sier Øverland.

Hyller Tom Waits

«Løpet» er innom hvert sted i 30 minutter før det forflytter seg videre. Til slutt ender det opp på Kulturfabrikken og fabrikkfest, der Rat Cellar Orchestra of Vesterållen spiller sin hyllest til den amerikanske rock- bluesartisten.

Bandet, som består av Torgeir Steinsland, Steinar Kjeldsen, Tim Challman, Øystein Lunde Ingvaldsen, Håkon Kristiansen, Rasmus Johansen og Arne Strømsnes, spiller kun låter av Waits denne kvelden.

– Det blir en god blanding fra ulike epoker av livet hans, forteller Steinsland.

Foredrag og musikk

På Saabyes bibliotek blir det et miniforedrag om musikeren, holdt av Ken Rune Hansen. Steinsland lover også en musikalsk overraskelse.

– Det er for oss litt spesielt å være med på Tom Waits-løpet, da Lars Saabye Christensen er veldig glad i Tom Waits, sier Grethe Dahl Bendiksen ved Saabyes bibliotek.

På Baren Første spiller vesterålsbandet Mr. Kameleon noen låter av Tom Waits, spesielt for denne kvelden.

– Vi oppfordrer alle utestedene til å komme med noen overraskelser, for eksempel å spille litt musikk av Tom Waits, sier Kulturfabrikkens Øverland, og presiserer at man ikke må like Tom Waits for å ha det artig på arrangementet.

– Kan trekke mange

Ole Jørgen Eilertsen i Kafe Pause, mener at det er akkurat slike arrangement som kan trekke folk fra Vesterålens naboregioner.

– Dette er så annerledes at jeg tror at det kan trekke folk fra Lofoten og Harstad. Det er slike arrangementer unge, nyutdannede folk vil ha, sier han, og lover nattmat i Pause i ordentlig Tom Waits-ånd.