Bullvåg har vært tydelig på at mer robuste kommuner er løsningen for å få bedre fungerende kommuner. Under torsdagens Vesterålskonferansen påpeker han at kommunene i regionen er trege når det kommer til debatten om ny kommunestruktur.

- Kommuner er ikke konstante, sa Bullvåg, og viste et bilde av Sortland fra midten av 50-tallet.

Befolkningstap

Han mener at problemet med små kommuner er at kommunegrensene passer dårlig. Det skaper det han omtaler som et planleggingsvakuum.

I hans presentasjon viser han at i 1965 var Stokmarknes og Andenes de sterkeste sentra i regionen. I Vesterålen bodde 34.500 mennesker.

I dag har Hadsel beholdt sin posisjon, men Sortland har blitt største senter. Samtidig har regionen bare 30.000 innbyggere.

- Hva skjedde? Jo i 1978 og 1979 ble det åpnet bruer i Vesterålen. Det fikset ikke Vesterålen så godt med tanke på befolkning.

- Trenger løsning

Han mener det er nødvendig med en løsning.

- Vi må forlate generalistkommunen, vi vil tillate variasjon og kommuner som kan spesialisere seg i forskjellige ting. Ønsket er banalt enkelt: vi vil gjøre alle kommunene i stand til å gjøre det de skal gjøre for innbyggerne, sa Bullvåg.

Han mener at riktig verktøy å bruke er å øke størrelsen.

- Da blir det rom til å produsere disse tjenestene uten at det blir for dyrt.

Ja fra næringslivet

Flertallet av Sortlands næringsliv svarte i sommer at de ønsker en større kommune.

- Næringslivet er sterkt for dette, de er klare for større kommuner. Resultatet av sammenslåing betyr økte ambisjoner i regionen, ut av dette planvakuumet, en profesjonalisering og økt samarbeid om tjenester.

- Er det en ordfører her? Er det noen varaordførere her? spurte Bullvåg. Fra salen forblir det stille.

-Det går ikke an å sitte og vente på slike prosesser, man må handle. Nøling gjør at mer og mer av forutsetningene for Vesterålens framtid bestemmes av noen andre.