– Vi har ikke hatt noe arrangement i nordre Nordland tidligere. Dette er en stor begivenhet for oss at vi er med å arrangere noe i Vesterålen, og håper at det kan bli en begynnelse på videre samarbeid med orkestermiljøene der, sier Knut Solberg, kretssekretær for De unges orkesterforbund (UNOF) Nordland.

Juniororkesteret er med

På søndag står Vesterålen juniororkester på scenen i Kulturfabrikken for å feire nordnorsk musikk sammen med musikere fra De Unges Orkesterforbund, musikkstudenter og profesjonelle musikere. Trond Wika vil være dirigent, i tillegg til rollen som musikkansvarlig og konferansier.

– Konserten markerer grunnlovsjubileum, og vi har  derfor fokus på nordisk sangpreg fra fire nordiske komponister, sier Solberg.

Komponistene som skal spilles er Einojuhani Rautavaara, Carl Nielsen, Edvard Grieg og Dag Wirén.

– I tillegg er det 150 år siden spelmannen Daniel Hægstad fra Lødingen ble født. Vi vil spille litt av hans musikk også for å sette fokus på den nordnorske folkemusikken, sier Solberg.

Aktivt i Vesterålen

Nordland er ikke sterkt representert i De Unges Orkesterforbund, og da særlig ikke strykere. Men situasjonen for stykeinstrumentene er annerledes i Vesterålen og Lofoten enn i resten av fylket, ifølge Solberg.

– I nordre Nordland er det langt flere kulturskoler som har undervisning på strykerinstrument enn det er på Helgeland og Salten, sier Solberg.