– Rådmannen anbefaler ikke at det gjøres motregning på utsted faktura for husleie til Kafe Pause, for en overdragelse av inventar og utstyr til en verdi av 700.000 kroner, skriver Rådmann Rolf Lossius i sin anbefaling til Sortland kommune

Saken om kommunen skal overta driften av kafeen skal behandles i formannskapsmøtet i Sortland 30. oktober og i kommunestyret 6. november.

– Brukbar løsning

Oddbjørn Toften i Blåbyen Invest, hadde gjerne sett at kommunen overtar inventaret, da det vil gi en økonomisk gevinst for Kulturfabrikken Eiendom AS, men er helt enig i at det ikke vil være fornuftig å overta driftsselskapet.

– Jeg skjønner at kommunen finner det vanskelig å drifte Kafe Pause utfra ett prinsipielt standpunkt om at en ikke ønsker virksomhetsoverdragelse.

Toften mener at de ut fra den vanskelig situasjon  Sortland kommune er blitt satt i, har funnet en brukbar løsning.

– Vi er generelt enige om de fleste  punkt, men hadde altså ett annet forslag når det gjelder inventaret til Kafe Pause., slår Oddbjørn Toften fast.

Økonomisk risiko

Ifølge rådmannen vil en overtakelse innebære en økonomisk risiko som man ikke har oversikt over, men at man forventer økte driftskostnader knytt til leasingavtaler, samt økte personalutgifter.

– Driften av kafeen så langt er ikke et godt nok grunnlag for å vurdere om det er lønnsom drift med dagens driftskonsept, skriver Lossius videre.

Etterlyser andre aktører

– Det er en rekke andre aktører i markedet som kan forespørres, dersom Kafe Pause blir lagt ned, skriver rådmannen og legger til at disse andre aktørene vil ha både sjenkeløyve og kompetanse på mat og servering, noe han understreker at kommunen ikke har.

Videre skriver rådmannen at kommunen kan forhandle med bostyret om en overtakelse av inventar og utstyr dersom kafeen blir lagt ned.

– Da vil Sortland kommune disponere alt som i dag er av inventar og utstyr i Kafe Pause og kan ha framleie av dette. Dersom man får en ny permanent driver av kafeen kan man velge å leie ut utstyr eller å videreselge dette, skriver Lossius.