VOL har loddet stemningen blant arbeidende ungdom på OD-dagen. Men ikke alle valgte å jobbe eller å følge skolens program for dagen. Enkelte betaler heller 400 kroner til OD-prosjektet av egen lomme, og benytter dagen til fritidssysler.

Renate Amundsen leder OD-dagen på Sortland videregående skole. Hun mener det er feil at flertallet av elever "kjøper seg fri" denne dagen, men erkjenner at flere elever benytter dagen til fritid.

– Det er jo solidaritet som er formålet, og da blir det helt feil å kjøpe seg en fridag, sier Amundsen. Derfor har hun selv stått på for å få flest mulig ut i jobb. Enkelte velger å jobbe hjemme, med for eksempel husvask.

– Jeg skjønner at noen velger å jobbe hjemme, for det kan være vanskelig å finne seg en jobb når 650 elever skal ut i arbeid samme dag, sier Amundsen.

Ressurssterk ungdom

VOL møtte Silje Strømsnes på jobb på Jysk fredag. Hun mener ressurssterk ungdom burde bruke OD-dagen på å hjelpe dem som ikke har det like greit.

– Jeg tror de som lar være å jobbe heller ikke vet sikkert hva OD-dagen går ut på. Derfor er noen motstandere av konseptet, forteller Strømsnes.

Den offisielle OD-dagen 30. oktober har på Sortland blitt flyttet til 31. oktober. Fredag er cirka 500 vgs-elever i arbeid på Sortland.

Lite tid

OD-komiteen hadde under en måned på seg for finne arbeidsplass til elevene, samt et opplegg til elever som heller vil ha en skoledag.

- Det har vært mye stress for å få orden på alt. Fritiden og skoletid er brukt, forteller OD-leder Renate Amundsen.

Hun har fått god hjelp fra de andre i komiteen, spesielt Adrian Holm som er nestleder i elevrådet på skolen.

Ikke straff

Komiteen bestemte at det ikke skulle være noen form for straff for ikke å jobbe OD-dagen. I stedet er det laget et opplegg på skolen der de blant annet kan lære mer om Operasjon Dagsverk.

- Vi har rebusløp der elevene er delt inn i grupper og må igjennom forskjellige poster. Det er alt fra miniskuespill til spørsmålsrunder. Alt handler om Operasjon Dagsverk, sier Amundsen.