Stig Abelsen ble utfordret av SortlandsAvisa til å sette opp en 15-mannstropp med Sortland-spillere. Foto: Gard L. Michalsen

Kriteriene var enkle:1. Lag det du mener er det beste laget av spillere som har spilt for, eller er fra Sortland. 2. Spilleren må nå spille i høyere divisjoner enn Sortland ILs herrelag i 3.-divisjon.

- Dette er et lag som jeg tror ville etablert seg i 2.-divisjon uten store problemer. I førsteelleveren er det noen kvalitetsspillere som har førstedivisjonserfaring, sier Stig Abelsen, nestleder i Sortland IL og mangeårig spiller for klubben.

Se hele laget med innbyttere nederst i saken.

God erfaring

De aller fleste spillerne på drømmelaget har vært innom klubben de fem siste årene.

- Så hvorfor har ikke Sortland et lag i andredivisjon da?

- Et interessant spørsmål med et fryktelig sammensatt svar. Så var vi ganske nære opprykk noen sesonger, med tredje og fjerdeplasser i 3.-divisjon, sier Abelsen.

Av de 15 spillerne har enkelte tatt store steg siden de var i Sortland. Abelsen trekker spesielt fram Jonathan Barlow og Mathias Dahl Abelsen. Førstnevnte hadde en svært god vårsesong for Tromsdalen, et lag som rykket ned fra førstedivisjon. Det samme gjorde Dahl Abelsens lag Alta. Begge spillerne har imidlertid klart å bite fra seg i divisjonen.

Få ringrever

Et annet moment med Stig Abelsens 15-mannstropp er alderen på spillerne. Eldst er Tobias Vibe, Thomas Aloysseus, Julian Aloysseus og Markus Aasland med sine 25 år.

- 3.-divisjon er nesten kjemisk rensket for spillere over 25 år og spillere som har familie. Det er en av de store utfordringene - å finne tid til å prioritere fotballen når bortekampene er sør i Nordland. Til neste år har vi for eksempel fem kamper i Helgeland og fem kamper i Bodø, sier Abelsen, som gir det nye divisjonssystemet mye av skylda for at spillerne går leie.

- Fire treninger og en kamp i uka er mye for familiefolk i jobb. Når man må reise hele helga for å spille kamp, tar det på, sier Abelsen.

- Hvorfor har du ikke spillere på over 25 år blant de 15 du fritt kunne velge?

- Jeg ble litt overrasket selv over å se så mange unge spillere på lista. Hvorfor vi ikke har så mange spillere i øvre divisjoner som er over 25 år, har jeg ikke noe godt svar på, sier Abelsen.

Sluddsikker

Selv om få ”eldre” fotballspillere i øvre divisjoner skaper hodebry, kan saken sees fra en annen side. Sortland har tross alt fostret opp en bråte gode spillere de siste ti årene.

Abelsen er ikke i tvil om hva årsaken til hvorfor sortlandsgutter gjør det skarpt på fotballbanen.

- Blåbyhallen har mye å si. Etter at den sto ferdig i februar for snart åtte år siden, har vi hatt oftere og oftere trening med søkelys på basisferdigheter. I den generasjonen  som utgjør hovedvekten av de 15 spillerne, har samtlige gode basisferdigheter, sier Abelsen.

En faktor med å bedrive uteidrett inne, er været.

- Jeg tror ikke så mange tenker over at det å trene inne, i le for sludd og vind, er en stor motivasjonsfaktor også for trenere. Bedre treningsforhold gir mer stabile treningsforhold og mer stabilt støtteapparat. Jeg trener selv et jentelag, og merker at det er en nytelse å kunne lede trening i joggebukse mens det sludder ute, poengterer Abelsen.

En ny generasjon

De fleste som spiller seniorfotball i dag har opplevd knallharde grusbaner vinterstid - eller trange gymsaler. Sortland-spillerne i 16-årsalderen er vokst opp med ballbinger og Blåbyhallen. De kjenner ikke like godt til fotballtrening ute med stivfrosne tær og skitne grusbaner i sludd en mandags kveld.

- Guttelaget og småguttelaget til Sortland har spillere som lover svært godt for framtida. Sortlandspublikummet har mye å glede seg til i årene som kommer, sier Abelsen.

Om tre-fire år bør de beste fra disse årsklassene ha erfaring fra A-lagsspill.

- Om vi setter opp et nytt drømmelag da, vil det nok ha flere spillere over 25 år enn det som er utvalgt i denne anledning, sier Abelsen.

Jentene på vei

Sortland IL har en god satsing på kvinnesiden også. Årskullene som nå er i 13-15 år teller rundt 45 spillere.

- Vi har vel mistet et kull de siste to-tre sesongene, men nå har vi en stor tropp med spillere født i 98-00. I lys av at jenter som regel slutter med fotball tidligere enn gutta, er det ganske imponerende, sier Abelsen.

Sortland IL ble kretsmestere i 14 og 16-årsklassen. I år kom de til kretsfinalen.

- Det er mye positivt å si om spillerutviklingen i Sortland de siste årene. Dersom vi klarer å fortsette den gode jobben, er håpet at Vesterålen til slutt har et lag i 2.-divisjon, sier Abelsen.

Sortland drømmelag satt opp i et 4-3-3 system

KEEPER: Fredrik Norum (16), Bodø/Glimt. Fredrik forlot SIL som juniorkeeper og fikk noen få A-kamper for klubben. Reaksjonssterk keeper med gode basisferdigheter.

HØYRE BACK: Einar Pettersen (23), Finnsnes. Forlot SIL til fordel for Finnsnes og 2.-divisjonsspill. Var på utlån til SIL i høst og hjalp klubben til fonyet kontrakt i 3.-divisjon. Hurtig og driblesterk høyreback.

MIDTSTOPPER: Krister Wemberg (22), Bryne. Solid midtstopper som forlot SIL som junior til Moss, gikk videre til Molde FK, (lån Bodø/Glimt) og er nå i Bryne.

MIDTSTOPPER: Tobias Vibe (25), Tromsdalen/Hødd. Tobias var innom SIL fra Lødingen før han gikk veien via Senja til 1.-divisjonsspill. Duellsterk og teknisk god midtstopper.

VENSTRE BACK:  Thomas Aloysseus (25), Finnsnes. Hurtig og sterk én mot én, forlot SIL til fordel for Finnsnes og 2.-divisjonsspill.

HØYRE INDRELØPER: Marius Jørgensen (24) Harstad IL. Løpssterk og fintesterk midtbaneterrier som gikk til 2.-divisjonsspill med Harstad IL.

SENTRAL MIDTBANE: Jonathan Barlow (23), Tromsdalen/Senja. Kaptein og dirigent som er hjernen i ethvert fotballag han spiller i. Forlot SIL til fordel for Senja og 2.-divisjonsspill og har spilt for Tromsdalen i 2014 etter å ha vært aktuell for TIL i flere sesonger. God sesong i 1.-divisjon som viser at han holder et høyere nivå.

VENSTRE INDRELØPER: Mathias D. Abelsen (20), Alta IF. Forlot Sortland IL før årets sesong til Alta og 1.-divisjonsspill. Løpssterk og fintesterk midtbanespiller. God sesong i 1.-divisjon som Jonathan, også han har vist at han har et høyere nivå.

HØYRE KANT: Anders Jørgensen (24), Harstad IL. Anders er som sin bror løpssterk og fintesterk og gikk til HIL og 2.-divisjonsspill.

SPISS: Erwin Kuzica (20), Harstad IL. Erwin er en allrounder som kan spille midtstopper, sentralt og spiss. Forlot SIL til fordel for HIL og 2.-divisjonsspill.

VENSTRE KANT: Julian Aloysseus (25), Finnsnes. Hurtig og løpssterk, kan bekle flere posisjoner. Forlot SIL som sin bror til Finnsnes og 2.-divisjonsspill.

På benken:

Jakob Lillestjerna (17). Ung gutt fra Lødingen som fikk en sesong på SIL sitt 3.-divisjonslag før han ble hentet av TIL og spill i 2.-divisjon og skole på NTG. Midtbanespiller.

Markus Aasland (25), midtstopper, høyre back. Forlot SIL for spill i 2.-divisjon sørpå.

Simon Laugsand (22). Midtstopper og midtbanespiller. Spiller 2.-divisjon for KFUM Oslo.

Sondre Laugsand (19). Midtstopper, spiller på TIL 2 i 2.-divisjon.