– Jeg synes det er flott at nye ildsjeler vil ta opp tråden, fikse på bygdehuset og få liv i bygdelaget. Det er fint å se at yngre folk overtar stafettpinnen. Jeg håper at vi får et bygdelag og et hus på bygden som både unge og gamle kan bruke, sier Beate Lühr som var leder i det gamle bygdelaget.

Lühr sier at hun kommer til å delta også i det nye bygdelaget, men at hun ikke kommer til å ha noen lederposisjoner.

Nytt liv og ny giv

Folkvang Bygdelag ble offisielt stiftet i 1966. Den gang ble det bygd bygdehus på dugnad, samt fotballbane av bygdens folk.

Det har tidligere vært stor aktivitet i bygelaget med både basar, årsfester, juletrefester, 4H og utleie. I løpet av de siste ti årene har det derimot vært lite aktivitet i bygdehuset på Steira.

Nå ønsker en ny arbeidsgruppe å puste liv i gamle aktiviteter, og kaller interesserte inn til medlemsmøte onsdag 19. november klokken 19, for å sette i gang for fullt. Per dags dato eier bygdelaget både Folkvang bygdehus og naturgressbanen som ligger like ved.

Lå brakk i 10 år

At aktiviteten har vært lav de siste ti årene er ifølge Lühr et resultat av en naturlig utvikling.

Bygdelaget har ligget brakk i nesten 10 år, hva var det som skjedde?

– Da jeg startet med mine i det som den gang var et nytt styre med friskt mot, så hadde vi mange forskjellige aktiviteter, sier Lühr og trekker frem juletrefest og arrangementer på sankthansaften med rømmegrøt som eksempler.

– I begynnelsen var oppmøtet høvelig bra, men til slutt var det bare vi som bodde nærmest bygdehuset som kom. Da var det til slutt ikke noe økonomisk grunnlag for å fortsette. Etter hvert ble både vi og barna eldre, og barna fikk også flere egne interesser og aktiviteter. Til slutt orket vi ikke mer,. Når interessen ikke er så stor så mister man litt piffen, sier Lühr.

Ifølge Lühr  har det i de siste årene har det bare vært aktivitet i huset når det har vært til utleie.

Håper folk vil være med

Lühr forteller at hun håper at den nye arbeidsgruppen til bygdelaget kan tenke nytt for å verve nye medlemmer.

– Jeg håper de får i gang noe for den yngre generasjonen og klarer å gjøre huset til et samlingspunkt. For å skape entusiasme må man kanskje tenke litt nytt, det er bra mange år siden bygdelaget ble startet første gang og mange ting har endret seg, sier Lühr.

Hun sier et bygdelag er viktig å ha for å skape samhold i bygden.

– Det å kunne skape noe i lag gir en fellesfølelse. Jeg håper at interessen er stor og at folk ikke har det så travelt at de ikke har tid til å være med på ting skjer i regi av bygdelaget. Dette handler også om å skape verdier og tradisjoner for dem som vokser opp. I en travel hverdag kan det være greit å ha et pusterom hvor man kan samles, sier hun.

Denne teksten ble først publisert i SortlandsAvisa 13. november.