– Disse kuttene betyr at det blir mer hjemmesitting for dem som sliter. En fare med at folk ikke kommer seg ut er at det øker risikoen for at personer med suicidale tanker gjennomfører ting som ikke ville skjedd om de fikk oppfølging, støtte og hjelp, sier Sissel Andreassen, leder i Mental Helse Sortland.

Mental Helse Sortland samarbeider med psykiatrisk dagsenter og er en av organisasjonene for psykisk helse som har flest medlemmer i Nordland.

Dette er ikke det eneste psykiatritilbudet i Vesterålen som er foreslått kuttet denne høsten. Fredag 14. november vedtok styret i Nordlandssykehuset å legge ned DPS på Andenes.

Les mer: Vedtok nedleggelse av DPS på Andenes

Les mer: Kaller driften uforsvarlig

– Vet at det hjelper

Andreassen har selv kjent på kroppen hva det betyr å få hjelp når man er langt nede.

– Jeg har tidligere vært veldig langt nede og har hatt suicidale tanker. Hadde jeg ikke fått hjelp så ville jeg ikke sittet her i dag. Jeg vet at det tilbudet vi har i kommunen i dag hjelper. For meg var det alfa og omega, sier hun.

Ifølge Andreassen kjenner brukerne på at tilbudet ble redusert alt i år.

Fjerner et årsverk

I budsjettet for neste år foreslår rådmann Rolf Lossius å fjerne et årsverk fra den psykiatriske miljøtjenesten. Dette vil bli den andre stillingen som fjernes fra de opprinnelige tre stillingene innenfor den psykiatriske miljøtjenesten siden 2012. Totalt har Psykisk helse Sortland 17 årsverk.

– Selv om man reduserer med en stilling har Sortland et sterkt og robust fagmiljø. Psykiatritilbudet må sees i sammenheng med andre tjenester som kommunen leverer. Vi arbeider aktivt med forebyggende arbeid innen rus, styrker forebyggende arbeid innen barnevern og styrker oppfølging i skolene, sier Lossius.

Etterlyser svar

Andreassen sier at hun opplever at det ikke er et samsvar mellom hva som blir sagt og gjort fra kommunalt hold.

– Da vi arrangerte verdensdagen for psykisk helse i oktober fikk vi høre mange positive ord fra politikerne om at dette er noe man må satse på. Ordføreren sa blant annet at hun satt pris på det som blir gjort innen mental helse og psykiatri i Sortland. Jeg lurer på hvordan samarbeidet er mellom henne og rådmannen er, når hun kan si dette og han kommer noen uker senere og kutter i tilbudet. Det er en krasj i hva som blir sagt og hva som blir gjort, sier Andreassen.

Bekymret for fremtiden

Geir Jensen, tillitsvalgt i Sykepleierforbundet, og Olav Fenes, tillitsvalgt for Ergoteapautene, er bekymret for den fremtidige psykiske helsetjenesten dersom budsjettforslaget blir vedtatt.

– Vi har forståelse for kommunens vanskelige økonomiske posisjon, men å kutte i psykiatrien er helt i uttakt med det regjeringen har sagt det skal satses på. Det virker merkelig, sier Jensen.

– Det bekymrer meg også at det er akkurat denne gruppen mennesker som bråker minst når de har det vanskelig, sier Fenes.

– Når det i tillegg er færre hender som skal hjelpe flere, blir det også økt trøkk på den enkelte arbeider, legger han til.

Kollega Jensen er enig.

– Det er viktig å huske at vi også bare er mennesker som har en egen helse vi må forholde oss til. Skal man kutte en stilling annethvert år risikerer man å miste dyktige folk, ikke bare fra tjenesten, men fra Sortland, sier han.

– Urimelig

Ifølge rådmann Rolf Lossius har Sortland kommune det beste tilbudet innen psykiatri i Vesterålen, og reduksjonen med en stilling som er foreslått, vil i liten grad påvirke dette. Andreassens utspill om den verst tenkelige konsekvensen kaller han urimelig.

– Å komme med en slik påstand med utgangspunkt i at vi har kuttet i bare en stilling, synes jeg faller på sin egen urimelighet. Vi jobber tett og godt med forebyggende rusarbeid opp mot skole og ungdomsråd, og vi har en et sterk fagmiljø innen rus og psykiatri, sier Lossius.

Videre sier han at det er rådmannens plikt å legge frem et forslag til et ansvarlig budsjett, før politikerne overtar.

– Selvsagt lytter jeg til det politikerne og ordføreren har å si, noe jeg opplever har vært tilfellet også i denne saken. Kommunen leverer en sterk og god psykiatritjeneste, kombinert med at kommunen arbeider godt forebyggende. Rådmannens budsjettforslag endrer ikke på dette, sier Lossius.