Tirsdag ettermiddag arrangerte lokallagene til Senterpartiet i Vesterålen åpent møte på Kleiva.

Bakgrunnen for møtet er at fylkesrådet, ved Ap, Krf og Høyre, i sitt forslag til budsjett og økonomiplan har foreslått å fase ut og avvikle skolegårdsbruket på Kleiva fra skoleåret 2015/2016.

– Den eneste sjansen vi har nå er at alle ordførerne i Vesterålen kommer på banen. De kan snu dette hvis de går inn for det, sa Kurt Jensen i Hadsel Sp.

- Hastverksarbeid

Samtidig som fylkespolitikerne vil avvikle skolegårdsbruket, legges det opp til at Nordland innfører en lærlingeordning i landbruksutdanninga. Elevene skal ut på gårdene i distriktet som lærlinger etter to år på skolebenken.

Både skolen og bondelagene har sagt seg positive til en lærlingeordning, men med en forutsetning at det finnes et skolegårdsbruk i bunn. Viktigheten av et skolegårdsbruk understreker også den uavhengige rapporten fra Trønderlag Forskning og Utvikling som fylkesrådet selv har bestilt som grunnlag i saken.

– Når fylkesrådet likevel kommer frem til en beslutning om å legge ned, er det syltynt. Dette er hastverksarbeid, og nå må fylkestingsrepresentantene ta ett steg tilbake og lytte til næringa før de tar en avgjørelse, sa Sps Wilfred Nordlund.

Det ble i møtet stilt spørsmål ved fylkesrådets begrunnelse for å legge ned. Mens Aps Tove Mette Bjørkmo, som forøvrig er ordfører-kandidat for partiet i Sortland ved neste valg, sa til Bladet Vesterålen 15. november at fylkesrådet har snudd alle steiner – sa Høyres Oddleif Olavsen til NRK Nordland 4. november at nedleggingsforslaget ikke handler om å spare penger – men om å gi en spisset og bedre utdanning for elevene.

– Det har blitt et mantra for Høyre at de skal endre på ting. De slenger ut forslag som ikke henger på greip. De hører ikke på næringa, og jeg er ikke imponert over det forslaget som nå ligger på bordet, sa Tor Andersen i Bø Sp.

- Risikabelt

Til stede under tirsdagens møtet var elever, representanter fra skolen, næringa, bondelag, Sp-politikere og Landbrukstjenesten. Det var også fylkestingsrepresentant for Sp, Jon Tørset.

– Fylkesrådet vil legge ned skolegårdsbruket før de har et alternativ oppe og går. Dette kan sammenlignes med å bygge et nytt hus, og rive det gamle før det nye er på plass, sa Sps Inger Grethe Hansen.

– Å innføre en lærlingeordning samtidig som man avvikler skolegårdsbruket, som innebærer store forandringer på to felt, er risikabelt. Man burde få på plass en lærligeordning før man eventuelt ser på skolegårdsbruket, sa lærer Nils Ragnar Skjørholm.

Næringa er bekymret for at de ved en nedleggelse av skolegårdsbruket vil måtte ta imot lærlinger som ikke har fått praktisk opplæring.

– Det vil være håpløst å ta imot lærlinger som ikke har fått noen form for praktisk opplæring på skolen, sa Sortland-bonde Eirik Jensen.

– De fleste yrkesutdanninger har en lærlingemodell, men de har også en læringsarena på skolen de to første årene. Mener fylkesrådet at vi ikke skal ha det i landbruket? spurte Inger Grethe Hansen.

– Noe er galt om vi faktisk tenker på å utdanne bønder uten at elevene skal ha muligheten til å gå i fjøset under utdanningen, sa Kurt Jensen.

Opprørte elever

Elevene ved skolen på Kleiva har flere ganger gitt uttrykk for sin misnøye over forslaget. Det gjorde de også under tirsdagens møte.

– Vi skjønner ikke dette forslaget i det hele tatt. Mange elever er opprørte. Både i år og i fjor har vi to klasser på VG1 Naturbruk. Vi stusser over at politikerne vil legge ned når interessen er stor. Jeg kan ikke tenke meg at noen vil søke på en landbruksutdanning hvor de ikke får et praksistilbud de første årene, sa elevrådsleder Ine Marie Gundersen.

Hun mener både elever og næringa har fått lite informasjon om det som nå skjer, og den nye lærlingeordninga som innføres.

– Hadde det ikke vært for utdanningstilbudet på Kleiva hadde jeg ikke tatt denne utdanninga, eller blitt bonde. For meg hadde det ikke vært et alternativ å flytte langt vekk, sa elev Daniel Olsen.

Fylkestinget skal behandle saken når de møtes i Bodø i begynnelsen av desember.

– Det eneste vi ikke har prøvd nå, er å gå i fakkeltog, sa Tor Andersen.