Eksport var årets tema da konjunkturbarometeret ble lagt frem av Sparebank 1 Nord-Norge, torsdag.

– Verdens befolkning øker med 1,3 millioner i uka. Det betyr store muligheter, og er grunnen til at årets tema er eksport, sa Nikolaisen til tilhørerne i Kulturfabrikken på Sortland.

Konjunkturbarometeret har blitt lagt frem to ganger i året, siden i 1995, og er et samarbeid mellom Sparebank 1 og Innovasjon Norge. Konjunkturbarometeret er bankens analyse av nordnorsk næringsliv.

– Trenger arbeidsinnvandring

Bankens analyse viser en 600 % verdiskapningsvekst i Nord-Norge frem til 2030. Med mangedobling i havbruk, olje- og gass og kapital, vil det ifølge banksjef Nikolaisen bety 32.000 nye kunnskapsarbeidsplasser i landsdelen.

– Det er et nøkternt anslag. Om alt legges til rette kan det være snakk om 64.000 nye. Disse folkene finnes ikke i Nord-Norge. Vi må ha arbeidsinnvandring for å dekke opp. Jeg synes at dette er råe tall, sa han.

Stor sjømatomsetning

Nord-Norge eksporterte varer og tjenester for 49 milliarder kroner i fjor. Det utgjør en tredjedel av all verdiskapning i landsdelen, og for 50 % av veksten i verdiskapning.

Han trakk frem sjømatnæringa som særdeles viktig, med en omsetning på 17 milliarder i 2013 i landsdelen.

Investeringsaktiviteten faller. Det investeres for 33,4 milliarder i prosjekter i Hålogaland. Blant annet gjelder dette Hålogalandsbrua, som den desidert største investeringen, samt i havner i Andenes og på Myre.

Høy eksportvekst

I prognosene for de kommende årene forventer banken en vekst for eksport i landsdelen som er nesten dobbelt så høy som i landet forøvrig.

– Det nordnorske næringslivet er det mest optimistiske i landet, sa Nikolaisen. Han trekker frem det at Nord-Norge vil trekke til seg internasjonal kapital som en av grunnene til vekst, og bruker salget av Hurtigruten som eksempel.

– Jeg tror utenlandske investeringer i nordnorske selskap vil øke. Det er bedre at folk har lyst på oss enn ikke, og vi må gjøre strategisk lure valg ut fra det, sa Nikolaisen.

Boliginvesteringer avtar

Boligmarkedet går ifølge banken bedre i Nord-Norge enn i resten av landet. I Tromsø var det de siste tolv måneder en vekst på 13,4 % i boligmarkedet. I Sortland er snittveksten på 4 %. Sortland preges samtidig av eneboliger, som har lavere kvadratmeterpris enn leiligheter har.

– Vi forventer at boliginvesteringene avtar, da kjøperne opplever høy risiko i boligmarkedet. I 2016 forventer vi igjen en svak økning, sa Nikolaisen.

Økonomisk tyngdepunkt

Nikolaisen og banken mener at Nord-Norge har fire fordeler sammenlignet med resten av landet, når det kommer til vekst. Banken melder om solide eksportnæringer, en gryende oljenæring, store investeringer i infrastruktur, og en stabiliserende offentlig sektor.

– I en sak i Dagbladet sier Erna Solberg at den nordligste landsdelen er i ferd med å bli et nytt økonomisk tyngdepunkt, sier Nikolaisen.

– Nord-Norge er viktig for å finansiere velferdsstaten, legger han til.

Oljen styrer

Nikolaisen presenterte i tillegg til nordnorsk økonomi og næringsliv, et bilde av både internasjonal og nasjonal økonomi.

– USA er igjen den drivende kraften i verdensøkonomien. I Europa ser vi et blandet bilde, med svakere vekst enn forventet, sa Nikolaisen.

Han understreket at det styrende for norsk økonomi er oljeprisen. Der er veksten langt over det som var forventet.

– Optimistene for 14 år siden forventet en pris på 28 dollar fatet. Nivået viser seg å være hinsides av det de trodde, sier Nikolaisen, og peker på tall som viser at dagens pris ligger på rundt 100 dollar fatet.