Foto: Fredrik Ringe

Som 23-åring ble han norgesmester i kokkekunst, som en av de yngste noensinne. Han har vært medlem av Det norske kokkelandslaget siden 2009. I 2012 stok de OL-sølv.

Merittlista til kokk og sigerfjording Halvar Ellingsen (28) har til tross for hans unge alder, allerede rukket å bli lang.

Tirsdag denne uka ankom han og resten av landslaget Luxembourg, med mål om å hente hjem VM-gull i kokkekunst.

– Vi har trent til dette i to år nå, og er veldig klar for å komme i gang, sier Halvar til VOL på telefon fra Luxembourg.

Heiagjeng

To busser med 25 kokker og utstyr reiste nedover denne uka. Et stort apparat er i sving. Landslaget skal ut i to konkurranser.

Lørdag konkurreres det i kaldmat, hvor maten bedømmes kun etter utseende og estetikk. Mandag står varmmat for tur. Da blir kokkene plassert i glassbur, og folk kan følge med når de på få timer skal lage mat til 110 gjester.

Halvar har ansvaret for dessertdelen på landslaget. I lørdagens konkurranse står han for tre desserter, i mandagens konkurranse én.

– Det blir stas. Det er ventet at 2-300 nordmenn kommer for å heie på oss, forteller Halvar. Selv får han også en liten heiagjeng fra Sortland nedover, med mamma Sigrid, pappa Christoffer og kjæresten Wanja.

– Intenst

Multer fra Andøya er blant råvarene kokkene skal bruke i konkurransen.

– Ellers er det lite råvarer fra Vesterålen. Vi bruker lite sesongbaserte varer, fordi vi er avhengig av å kunne trene med råvarene hele året, sier han.

Norge og Sverige er ifølge Halvar de store favorittene til å vinne VM-gullet

– Hvordan er det når det står på i slike konkurranser?

– Intenst. Men også litt kjedelig, innrømmer han.

– Vi har trent på de samme rettene hver gang vi har hatt samlinger med landslaget. I tillegg har jeg hatt permisjon fra jobben i to uker for å trene på rettene vi skal lage i konkurransen, forteller han.

– Hva er det som må trenes på?

– Først må vi finne ut hva vi skal lage og hvordan det skal se ut. Deretter må vi få det til å smake og se perfekt ut. Så må vi hele tiden jobbe med å bli mer effektiv.

Kokkene på landslaget bruker fridager på trening og samlinger. Alt er ubetalt.

– Jeg bruker nok sju-åtte dager i måneden på landslagsjobb, i tillegg til full jobb på Palace Grill. Det er veldig artig, og du lærer vanvittig mye, sier han.

Vil hjem

Halvar bestemte seg for å bli kokk allerede som femåring, og etter kokkelinja på Melbu har han vært innom anerkjente Oslo-restauranter som Ylajali, Bagatelle og Arakataka.

Nå jobber han på gourmetrestauranten Palace Grill i Oslo, drømmejobben som han selv kaller den.

Matglade vesterålinger kan imidlertid glede seg over at han går med tanker om å en dag flytte hjem.

– Jeg har lyst til å flytte hjem, og da må jeg jo åpne noe eget, sier Halvar.