Når Høyre holder sitt nominasjonsmøte i februar, har nominasjonskomiteen foreslått Grete Ellingsen som ordførerkandidat og Silvia Ovik som nummer to på lista. Tre år i ordførerstolen har gitt mersmak for Grete Ellingsen, og hun har bestemt seg for å stille til gjenvalg.

- Vi er veldig glad for at Grete vil fortsette. Én periode er for lite for en ordfører. Jeg håper både Høyre og Grete får en ny periode i Sortland, slik at vi kan få vist hva vi står for. Det tar tid å gjøre endringer, sier Ingebjørg Glad Pedersen, som er leder for nominasjonskomiteen.

- Grete er en ordfører som hever blikket opp. Hun er ikke bare ordfører for Sortland, men har også evnen til å se ut over kommunens grenser. Hun er også uredd, og tørr å ta tak i ting, sier Glad Pedersen.

Partiene har tradisjon for å ha én av hvert kjønn på toppen av sine lister. Høyre får trolig to damer.

- Vi har valgt å gjøre et unntak. Etter at vår gruppeleder, Tor Hov Jacobsen, døde tidligere i år, tok Silvia over hans plass. Hun har gjort en veldig god jobb, og det ble derfor naturlig å innstille henne på andreplass, sier Pedersen. Hun forteller at det foreløpig kun er de to øverste kandidatene på Sortland Høyres liste som er på plass.

- Motivert

Grete Ellingsen sier hun er glad for å bli spurt om å stille som ordførerkandidat også ved dette valget.

- Jeg er veldig motivert til å fortsette. Disse tre årene har gått fort, og jeg føler at jeg har fått vært med på å gjøre en god jobb, som har gjort en forskjell. Sortland og Vesterålen er på vei inn i en spennende fremtid, blant annet med tanke på kommunereformen, og der føler jeg at jeg har mye å bidra med, sier Ellingsen.

- Ting tar tid å endre i det offentlige. Vi er i gang, det har vært mye hard jobbing, men det tar lengre tid enn tre år å endre Sortland i den politiske retninga vi ønsker. Vi er ikke i mål, sier Ovik om bakgrunnen for at hun har sagt ja til å innta andreplassen på lista.

- Jeg føler Høyre har hatt flere saker hvor vi har markert oss, og hva vi står for, sier Ellingsen og nevner den nye barnehagen i Eidsfjord, uteområdene ved Sortland ungdomsskole, skolestruktur og tilrettelegging for private barnehager.

Habilitetsspørsmål

Som gift med Geir Abel Ellingsen, en sentral aktør i Sortlands næringsliv og mye omtalt som daglig leder i Blåbyen Invest og hotellprosjektet Blåbyen Hotell, har ordføreren de siste årene måtte fratre flere politiske møter på grunn av inhabilitet. Verken hun eller partiet mener det er problematisk.

- Det er greit at min habilitet blir kommentert, og jeg vet at det er noe som opptar mange. Da jeg kom inn i politikken var det blant annet noe jeg selv satte på dagsorden, sier Ellingsen.

- Det har har i realiteten vært spesielt én sak som har fulgt meg, men den nærmer seg nå slutten, sier hun og henviser til hotellsaken.

- Den har vart over flere år, og har gjort at jeg har vært inhabil i mange møter. Den har vært håndtert av varaordføreren, og jeg har aldri hatt noe med den å gjøre verken politisk eller privat, sier Ellingsen.

- Vi mener dette har vært løst på en god måte. Om vi skal ha folk fra næringslivet inn i politikken, noe vi gjerne vil ha, vil det bli habilitetsspørsmål, sier Glad Pedersen.

Skolestruktur og arealplan

- Hva blir de viktige sakene i neste års valgkamp på Sortland?

- Hvor mye uenighet det blir med tanke på kommunestruktur er usikkert. Spørmålet om skolestruktur vil nok komme opp. Det er spørsmål ingen av partiene har behandlet enda. Høyre gikk til valg sist på å bevare skolestrukturen slik den er, og det er vårt utgangspunkt helt til vi har partibehandlet saken. De fleste partiene er nok nødt til å ta en ny runde, og debatten må tas, sier Ellingsen.

Hun nevner også arealplanen for kommunen, som nå er under arbeid, som en viktig sak.

- Om dere vinner valget, vil det være aktuelt å fortsette samarbeidet med Frp?

- Vi holder absolutt mulighetene åpne for videre samarbeid, sier Ellingsen.

Leder av nominasjonskomiteen, Glad Pedersen, oppfordrer folk til å si ja til å stille på politiske lister.

- Det å være politiker er kjempespennende, sier hun.