Sortland Høyres Silvia Ovik og Grete Ellingsen reiser mandag til Bodø i håp om å overbevise partiets fylkestingrepresentanter om å ikke legge ned skolegårdsbruket på Kleiva.

Da fylkesrådet i Nordland tidligere i måneden la fram sitt forslag til budsjett og økonomiplan, var det med flere kutt som kan rammer Vesterålen.

Som VOL har skrevet om tidligere vil Krf, Ap og Høyres fylkesrepresentanter legge ned skolegårdsbruket på Kleiva fra og med neste skoleår. Saken skal behandles og en beslutning tas når fylkestinget møtes i desember.

Alternativt forslag

En arbeidsgruppe bestående av representanter fra landbruksnæringa i Sortland, bondelag, Landbrukstjenesten - samt ordfører i Sortland, Grete Ellingsen (H), har jobbet intensivt med saken i hele høst. Nå vil de stå på for å selge inn et alternativt vedtak for de som sitter med makta på fylkesnivå.

I det alternative forslaget står det at skolegårdsbruket vurderes faset ut og avviklet.

- Ting har skjedd raskt, og håpet er at fylkespolitikerne skal vurdere dette nøye før de tar en beslutning. Forslaget vi har utarbeidet har små endringer som ikke endrer på de økonomiske rammene, men som ikke stenger døra helt, sier ordfører Grete Ellingsen.

Vil overbevise eget parti

Mandag skal Ellingsen til Bodø sammen med partikollega Silvia Ovik for å møte fylkesrådsrepresentanter og gruppeledere i eget parti.

- Nøkkelen nå er å få dette til å bli et alternativ for de som styrer på fylkesnivå. Vi vil forsøke å selge inn dette forslaget til de vi kommer i kontakt med - først og fremst i eget parti, sier Ellingsen.

- Din partikollega Oddleif Olavsen sa til NRK Nordland at årsaken til nedlegging ikke var å spare penger, men å spisse og heve kvaliteten på landbruksutdanningen. Hva tenker du om det?

- Jeg har ikke hørt det argumentet. Men jeg synes det er rart at en slik argumentasjon skal finne rom for skolegårdsbruk på den ene landbruksskolen i fylket, og ikke den andre, sier Ellingsen og sier at hun vil stille han spørsmål om dette når de møtes mandag.

- Å rive vekk skolegårdsbruket før vi har kommet i gang med å finne noe som kan være et alternativ, oppleves som ganske brutalt. Dette kommer jeg ikke til å gi opp, sier Ellingsen.

Sortland-ordføreren sier hun også vil ta opp fylkesrådets forslag om å fjerne tilskudd til Lofoten og Vesterålen orkesterforening og til kultursamarbeidet i Vesterålen.

Les også: Kulturkutt som svir