I forrige utgave av SortlandsAvisa la Bjørstad Graff fram en idé om å bygge en urban landsby mellom torget og Vesterålsgata. I dag er det planlagt et leilighetsbygg i området.

– Alle ønsker et levende og trivelig sentrum. Men jeg tror ikke det skapes ved å bygge monumentale leilighetsbygg i sentrum eller ved å forlenge åpningstidene på kjøpesentrene. Vi må tenke fundamentalt nytt og annerledes, ellers forblir vi en «terningkast 2»-by, sier Bjørstad Graff.

I sommer utfordret SortlandsAvisa en arkitektjournalist til å trille terning på Sortland. Resultatet ble, nedslående, men kanskje ikke veldig uventet, terningkast 2.

Les mer: Tenk gammelt fra torg til hotell

– En inspirasjon

Skissen hans er ment som en inspirasjon til at byen kan gjøre noe annerledes - og at det går an å bygge noe som kan tilføre noe til alle.

– Noe vi alle kan være stolte av. Tanken er at Gammelbyen, for å kalle ideen det, kan være en levende og sjarmerende bydel som en stripe gjennom sentrum - med en lun og snirklete gågate, hvor historie, estetikk, opplevelser, spennende og unikt tilbud, lekenhet og møteplasser og opplevelser står i sentrum. Får vi til å skape noe bra i denne sentrale delen av sentrum vil alle tjene på det, mener Bjørstad Graff.

Tilbakemeldinger

Tilbakemeldingene etter at forslaget med skisse ble lagt ut på sosiale medier og i tradisjonelle medier har vært formidable.

– Jeg ser både sortlendinger og folk utenbys fra har likt og kommentert. Jeg tar det som en bekreftelse på at ideen treffer en nerve, og at dette er noe mange vil ha og vil være stolte av, sier den utflytta sortlendingen.

Optimist

Men blir det noe av ideen hans?

– Tja, jeg er jo født optimistisk - og håper i det lengste. Som jeg sa i innlegget mitt, jeg vet at ideen er sprø som svor. Den bryter med all annen tankegang som har vært gjort i Sortland sentrum, men jeg tror vi kanskje har nådd et punkt der vi alle innser at noe må gjøres for å skape et best mulig Sortland, sier Bjørstad Graff.

Han mener det er en tabbe alltid å tenke kortsiktig profitt i byutvikling.

– Da skyter vi oss selv i foten på sikt. Vi må i større grad enn før tenke estetikk, opplevelser og innhold. Da får vi trivsel og da får vi en levende by folk vil besøke og folk vil bo i, sier Bjørstad Graff, og legger til:

– Vi har vist før at vi får til de utroligste ting på Sortland om vi bare bestemmer oss for det. Blåbyen, Kulturfabrikken og VG-lista er alle gode eksempler på det.