– Først ble jeg bare veldig letta for at mottakelsen var så bra. Så ble jeg glad. Det var ikke en selvfølge med et stort publikum, med tanke på hvor mange andre filmer som går på kino. Konkurransen er hard, sier filmskaper Solveig Melkeraaen.

– I og med at «Flink Pike» er så personlig som den er, så hadde det nok vært tøft om den ble slaktet, fortsetter hun.

Stor støtte fra Vesterålen

Onsdag kveld var hun tilbake på Sortland for første gang siden premieren i oktober.

– Dette er så langt den siste ekstravisningen av «Flink Pike» på kinoen her. Da er det fint å være tilstede, siden jeg ikke hadde mulighet til å være her under premieren. Det er en måte jeg kan takke publikummet i Vesterålen for støtten, sier Melkeraaen.

– Oppslutningen rundt filmen i Vesterålen må jeg si er overveldende. Det betyr spesielt mye å få støtte herfra, for det er her jeg kommer fra. Det føles godt å ha hjemmepublikummet i ryggen, legger hun til.

Gode tilbakemeldinger

Filmskaperen forteller at hun hadde en god følelse før filmen hadde premiere i oktober.

– Jeg var fornøyd med resultatet og følte at jeg hadde en viktig historie å fortelle.

Melkeraaen forteller at hun har fått mange henvendelser etter filmen, både av personer som selv har slitt med psykiske vansker og av personer som kjenner noen som har eller har hatt det vanskelig.

– Noen kommer bort til meg på gata, andre tar kontakt på Facebook. Noen forteller at filmen har trøstet dem, andre sier de har kjent seg igjen i den og noen føler den har gitt håp. Generelt handler det om at folk synes det er godt å se at jeg våger å stå frem, sier Melkeraaen.

Hun forteller at hun føler at hun har nådd målet sitt med «Flink Pike».

– Jeg håpte å kunne vært med på å skape debatt og å inspirere andre til å finne mot.

Et tegn i tiden

Samtidig som Flink Pike kom ut i oktober raste debatten om flink pike-symptomet landet over.

– Det blir litt vanskelig å si hva som kom først, filmen eller debatten. Jeg tenker at det er noen ting i samfunnet som har gjort at denne debatten har presset seg på, som også blir tatt opp i «Flink Pike». Prestasjonsjaget der alt skal være perfekt. Når man er vant til å klare alt, men likevel har det tungt, kan man bli forvirret, sier Melkeraaen.

Hun mener det er symptomer i samfunnet som vi må ta på alvor.

– Jeg har vært en del rundt på videregående skoler på Østlandet med «Flink Pike». Der har jeg snakket med unge som forteller om et veldig høyt press på alle områder, fra skole og trening til det sosiale og utseendet. Lærerne forteller at de har begynt å måtte si til noen av elevene at de må være mindre strenge med seg selv. Elevene stiller så høye krav til seg selv at de sliter seg ut. Jeg tror kanskje unge kjenner enda mer på dette presset til å prestere enn vi voksne, sier Melkeraaen.

– Flink pike-syndromet handler blant annet om å miste gleden av ting, at alt føles som krav. Man skal få gjort ting unna. Da jeg var syk mistet jeg arbeidsgleden, men den er tilbake nå. Det er som psykologen min sa, arbeidsgleden skal man ta vare på, sier Melkeraaen.