Nordland Bonde- og Småbrukarlag mener at fylkesråd for utdanning, Oddleif Olafsen, legger opp til en styrt avvikling av Kleiva.

Svært uheldig

I forbindelse med behandling av framtidig struktur for videregående skoler i Nordland fylke er det fremmet forslag om å legge ned skolegårdsbruket ved Sortland videregående skole/Kleiva landbruksskole. Vi mener dette vil være svært uheldig for det pedagogiske opplegget og elevenes læringsutbytte, og vil sterkt fraråde at dette skjer.

Forslaget til landbruksutdanning som legger opp til to års teoretisk undervisning og to års læretid på gårdsbruk er en prøveordning og enda uferdig med hensyn til krav til vert/vertsbedrift og økonomiske betingelser for lærling og bedrift. Vi frykter at det vil bli ei økonomisk og faglig utfordring å skaffe tilstrekkelige lærlingeplasser for elevene, spesielt om de ikke har erfaring fra skolegårdsbruket i bunnen.

En verdifull plattform

Uavhengig av om elever velger et lærlingeløp eller Vg3 naturforvaltning med studieforberedende vil det være behov for praktisk opplæring i det første og andre studieåret. Skolegårdsbruk vil være den modellen som best ivaretar hensynet til å integrere praktisk og teoretisk opplæring.

Skolen på Kleiva har lagt fram en plan for å drive gårdsbruket i økonomisk balanse fra driftsåret 2017 gjennom mindre tilpasninger og investeringer. Da vil en meget verdifull plattform for undervisning være tilgjengelig uten kostnad for fylket, og et viktig bidrag til lærlingeplasser for de elevene som fra sommeren 2015 skal prøve ut et to-årig lærlingeløp.