– Jeg har tenkt på en ting. Hva ville verden vært uten språk? runger stemmen til komiker Finn Arve Sørbøe ut fra høytalerne over scenen i Møysalen.

Selv står han på scenen og gliser, uten å si et eneste ord. Det eneste han gjør er å vifte litt med hendene, og publikum bryter ut i latter.

Med det var stemningen satt.

Språktull

Forestillingen «Kaddeva æ sa?» har gått for fulle hus i Tromsø og handler om fabulering rundt språk. Sammen med seg på scenen hadde Sørbøe musikerne Tore Nedgård og Stein Medby.

– Dette er noe jeg alltid har hatt veldig lyst til. Det må jeg bare innrømme. Så når Kulturhuset i Tromsø inviterte til et samarbeid var det noe jeg ikke kunne si nei til. Det å stå alene på scenen er mildt sagt en stor utfordring. Skrekkblandet fryd er en passende beskrivelse, skriver Sørbøe i en pressemelding om å skrive sitt første en-manns show.

Kaddeva æ sa?

Ifølge Sørbøe ble temaet språk fordi det er verdens mest betydningsfulle oppfinnelse.

– Språk gjør oss til mennesker. Det er språk som skiller oss fra alle de andre i dyreriket. Bare spør sauen. Hva var det det første snakkende mennesket sa? Ikke godt å vite. Men det andre var ganske sikkert: Kaddeva æ sa?, skriver Sørbøe.