Firmaet har tilholdssted i Blokken og driver i hovedsak med inspeksjon og sveisetekniske tjenester innen både land- og offshore industrien. Da Sortlandsavisa stakk innom for å ta en nærmere titt på foretaket, var det lite visuelt samsvar mellom journalistens forestilling om hvordan en slik bedrift ser ut fra utsiden og det synet som faktisk møtte meg, men mer om det etter hvert.

Liten stab

North Inspection er et forholdsvis nytt firma som fyller ett år i desember. Helt nytt er det imidlertid ikke, men snarere et resultat av en videreføring.

– Vi var underavdeling til et firma i Ørsta, på Sunnmøre. Den daglige lederen ville ikke satse videre og la ned. Det enkleste for oss var å starte opp på nytt her i Sortland, siden hele staben bor i nærheten, forteller daglig leder Raymond Nikolaisen.

I tillegg til Nikolaisen består besetningen av Ørjan Selnes og Ann-Eirin Dahlheim. Alle tre opererer ute i felten, men Dahlheim har hovedansvaret for å styre buisnissen fra kontoret. Med nytt firma, var det også nødvendig å finne et passende navn, noe som ikke tok lang tid.

– North Inspection er egentlig ganske selvforklarende. Vi ville ha et kort og enkelt navn som var lett å huske. Da er det mye bedre å hete North Inspection enn for eksempel North Consulting. Det blir for diffust, mener Selnes.

Siste instans

Som nevnt er det inspeksjon og sveisetekniske tjenester som er hovedgeskjeften til North Inspection, ofte relatert til skipsskrog og båter. Konkret innebærer det at firmaet blir leid inn for å kvalitetssikre arbeid som utføres ved fabrikasjon av stålstruktur eller rørsystemer, siden det ofte er kontraktskrav eller produksjonskrav til sveiseinspeksjon og verifikasjon.

– Vi er de siste som er inne og blir tilkalt når det oppstår sprekker eller skader. En av oppgavene er for eksempel å se etter at rør og ledninger ikke fører til eksplosjoner, forteller Nikolaisen.

Firmaet utfører også såkalte tykkelsesmålinger av fiskebåter og skip. Når North Inspection har fullendt sine prosedyrer, kommer norske Veritas på banen for å

kvalitetssikre arbeidet. Mesteparten av oppdragene finner sted i fylket, primært i Vesterålen og Lofoten. Noen oppdrag er derimot litt lengre unna. Annen hver måned reiser nemlig Nikolaisen til Shanghai i Kina.

– Jobben er gjennom et firma i Risør, og vi er flere som arbeider sammen. I hovedsak er det snakk om å følge opp lokale arbeidere som bygger borretårn, eller derricker, til oljerigger til den norske oljeindustrien. Vi bygger mellom 50 og 80 derricker i løpet av året, forteller han.

Ingen ni til fire jobb

Utstyret de tar i bruk er både avansert og nyttig og inkludert ultralydkontroll og røntgenkontroll.

– Det er utstyr som gjør jobben vår enklere. samtidig som det er svært strenge sikkerhetsrutiner rundt bruken av slike apparater, forteller han.

North Inspection driver også med tykkelsesmåling av fiskebåter og skip.

Hvor lang tid en jobb tar å utføre, varierer med utgangspunkt i type arbeid. Men fellesnevneren er at det ikke er en ni til fire jobb.

– Tykkelsesmålinger gjør vi vanligvis unna i løpet av en dag. Å sjekke bygg og fryseanlegg, for eksempel, tar lenger tid. Offshorejobber kan ta opp til to uker. Da overnatter vi og jobber tolv timer i strekk, forteller han.

Godt arbeidsmiljø

Hvordan er så arbeidsmiljøet i en såpass liten bedrift med bare tre ansatte? i den grad man kan snakke om et arbeidsmiljø.

– Mye av arbeidet foregår ute i felt, så vi ser ikke hverandre hver eneste dag. Men jeg og Ørjan har jobbet sammen i mange år og kjenner hverandre godt, noe som er en stor fordel. Et av fortrinnene er at vi kan snakke fritt, uten filter, sier Nikolaisen.

En liten stab er ikke ensbetydende med at det ikke skjer noe sosialt. I forrige uke, for eksempel, var det duket for julebord. Da satte de tre tilsatte kursen mot Tallin.

– Det er viktig å gjøre sosiale ting selv om vi er få, og i andre og hyggelige omgivelser, presiserer Nikolaisen.

Hjemmekoselig

Det ser ikke ut til at det er så mye galt med omgivelsene på kontoret i Blokken heller. Firmaet holder til i et svært, hvitt hus, der første etasje består av verksted og garasje, mens andre etasjen er utformet som adminstrasjonssenter. Selv om alle de tre ansatte har hvert sitt kontor, er det basens oppholdsrom, som like godt kunne vært stua til en velstående ungkar fra Stokmarknes, som er hovedpulsåren.I det romslige rommet, som har en åpen kjøkkenløsning, står en sofa i semsket skinn i ene hjørnet. På ene veggen henger en plasmaskjerm. På bordet står ferske wienerbrød, skoleboller og rykende varm kaffe. Om det ikke er sedvanlig lunsjmeny, synes trioen at det er greitt å kunne kose seg litt inn i mellom.

– Når vi får besøk er det jo litt spesielt, men det må være lov å skeie ut av og til, peker Selnes på.

Praktisk

Den daglige lederen har ikke noe mot at bedriftens tilholdssted ikke direkte gir assiosiasjoner til hvilken bransje de er i.

– Fordi jobbingen foregår ute i felten er det vanskelig å få et inntrykk av hva vi driver med her, bortsett fra at det står en del utstyr i førsteetasjen. Men vi synes det er trivelig å ha det litt hjemmekoselig på kontoret, sier Nikolaisen.

Det er han som eier huset. Mens andreetasjen utelukkende er tilholdsstedet til North Inspection, er førsteetasjen forbeholdt Nikolaisens private sysler.

– Det er der jeg dyrker min store lidenskap, biler. Det er greit å ha andre ting å holde på med en bare jobb, smiler han.

Selv bor han i nabohuset,som står noen få meter lengre borte på samme eiendom.

Vil bli større

Selv om North Inspection så vidt har begynt å få et fotfeste i bransjen, er bedriften i ferd med å vokse.

– Vi klarer oss bra. Omsetningen i år ligger på fem millioner kroner. Det synes vi er bra med tanke på at dette er vårt første år.  Vi har investert for rundt en million kroner i nytt utstyr etter at vi startet opp på nytt.

Målet, på sikt, er å ekspandere.

Vi ønsker å bli større og få flere kunder, og at vi kan utvide markedet i Nordland og Troms. Det er mye på gang innen offshore og et marked vi satser sterkt på, forteller Nikolaisen.

Planer om mer bemanning foreligger også.

– I løpet av to år håper vi at vi kan være to mann til, i tillegg til at vi som er her kan få mer kursing, sier Nikolaisen.

Samtidig vokser ikke folk i deres bransje på greiner, og rekrutteringen kan noen ganger gå litt trått.

– Det er mangel på norske inspektører og når vi skal rekruttere er det vrient å få inn kompetanse. Vi har blant annet brukt polske og engelske arbeidere, sier han.