– Jeg kommer til å jobbe for den beste løsningen for Kleiva til en beslutning er tatt i fylkestinget, sier fylkesordfører Sonja Alice Steen (Ap).

Fylkesrådet i Nordland har foreslått å legge ned skolegårdsbruket på Kleiva. Forslaget har hentet mye kritikk, både fra lokalpolitikere, næringen og bondelag over hele landet. Forslaget om nedleggelse går også imot den faglige uavhengige rapporten om saken.

LES MER: Vil legge ned skolegårdsbruket

LES MER: Vil avvikle skolegårdsbruket etter å ha investert 20 millioner i nytt fjøs

Støtter bondelaget

Neste uke skal saken opp for endelig vedtak i fylkestinget, men før det skjer skal et utvalg komme med innspill til hva som vil være bra drift fremover på Kleiva.

– Jeg er opptatt av at utvalget som skal settes ned må få lov til å jobbe før man skal konkludere med hva som skjer med Kleiva, og at det blir best mulig løsning. Jeg vil ikke låse meg til den ene formuleringen eller den andre. Men jeg støtter bondelaget i det de sier, at næringen selv må inn i utvalget, sier Steen som har uttalt til Bladet Vesterålen at hun ikke er fornøyd med innstillingen fra fylkesrådet.

Alternative innstillinger

I dag har regionsrådet sendt inn en alternativ innstilling om Kleiva der det står at fylkestinget skal vurdere nedleggelse, istedenfor innstillingen fra fylkesrådet om at skolegårdsbruket skal nedlegges. Dette er den samme ordlyden som den alternative innstillingen fra Sortland kommune.

– Vårt alternative forslag innebærer at man ikke lukker dørene for at det kan fortsette å være skolegårdsbruk på Kleiva. Jeg har lagt dette frem for fylkespolitikerne fra Høyre og håper at de tar forslaget med inn i flertallskonstellasjonen. Vi har jobbet opp mot alle parti for å opprettholde tilbudet på Kleiva, sier sortlandsordfører Grete Ellingsen (H).

Også bondelaget og Sortland arbeiderlag har sendt inn alternative innstillinger.

LES MER: Jobber med å selge inn alternativt Kleiva-vedtak

– Positiv utvikling

– Utviklingen i saken er veldig bra. Vi har fått en unison støtte av lokalpolitikerne. I tillegg har hele opposisjonen i fylkestinget komt med støtte i uttalelse. Når fylkesordføreren sier at hun ikke er fornøyd med innstillingen fra fylkesrådet så føler jeg at vi har god dekning for å si at innstillingen blir endret, sier John-Erik Bjørlo, leder i Sortland Bondelag.

Han mener Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen i fylkestinget.

– Når Steen sier at hun ikke er fornøyd så regner jeg med at hun får med seg resten av fylkestingsgruppen og endrer innstillingen, sier Bjørlo.

Ifølge Bjørlo har ikke de alternative forslagene som er lagt frem økonomiske konsekvenser for fylkeskommunen.

– Jeg tolker fylkesordføreren som at hun vil endre innstillingen. At Kleiva får mer tid til å jobbe frem en løsning som er god for skolen. Innstillingen fra fylkesrådet går imot den faglige uavhengige rapporten og alle høringsuttalelsene, da er det opplagt at det ikke er den beste løsning som er presentert, sier Bjørlo.

LES MER: – Ordførerne i Vesterålen kan snu dette om de går inn for det

Tolkes som løfte

Også Ellingsen, som har kjempet mot nedlegging av skolegårdsbruket, tolker fylkesordførerens uttalelser dit hen at hun støtter opprettholdelse av gårdsdriften.

– Nå har saken tatt en ny vending som for så vidt er veldig positiv, med positive signaler fra fylkesordføreren. Dette kan ikke oppfattes som annet enn lovnad om å berge skolegårdsbruket. Uansett hvilket parti som står i bresjen for å redde Kleiva og skolegårdsbruket er det veldig positivt. Jeg har et dypt, inderlig og sterkt håp om at det skal skje, sier Ellingsen.

Vil endre driften

Bjørlo tror på fortsatt drift på Kleiva dersom innstillingen blir endret. Han forteller at skolen også har foreslått endringer i driften for å minske utgiftene.

– I dag er en av de store utgiftspostene lønnskostnader. Her har Kleiva blant annet foreslått å legge om til økt mekanisering. Dette sparer lønnskostnader fordi det blir færre faste ansatte. I tillegg kan skolen ta inn lærlinger i den nye lærlingordningen. Det er helt klart mer fornuftig at elevene skal gå i lære med pedagogiske fagfolk på skolen, enn at alle skal ut på gårdsbruk. Det blir ikke like bra, sier Bjørlo.

LES MER: Blir med på lærlingeordningen - i bytte mot å fortsatt ha skolegårdsbruk på Kleiva

Usikkert

– Hva tenker du om skolebruket blir vedtatt lagt ned?

– Det er veldig usikkert. Utdanningsråden har ikke sagt noe om hva som skal skje med skolegårdsbruket, bare at det skal avvikles. Råden har heller ikke sagt noe om kostnaden på avvikling eller den nye lærlingordningen. Blir vedtaket stående slik det er nå har vi veldig mange ubesvarte spørsmål, sier Bjørlo.

LES MER: Dugnad mot nedleggelse

LES MER: Skolebrukene må bestå

LES MER: Behold Kleiva

LES MER: Hadsel-støtte til landbruksskolen

LES MER: - Viktig for at vi fortsatt skal produsere mat i regionen