På vegne av Sortland kommune utføres brøyting og sandstrøing etter avtale med sju forskjellige private selskaper. Disse kontraktene ble inngått i 2012, og går ut i 2017.

– Framkommeligheten på de kommunale veiene og sykkel- og gangstiene i Sortland skal være forutsigbare og kjente. Kommunen har det overordnede ansvaret for denne jobben, sier enhetsleder Gerard Zuidhoek hos tekniske tjenester i Sortland kommune.

Strengere krav

Når kontraktene utformes gjøres det etter drifts- og vedlikeholdsstandarden fra Norsk kommunalteknisk forening.

– Kravene har blitt strengere. Men vi kommer aldri unna at det er skjønn som ligger til grunn for vurderingene når det skal brøytes eller strøs, forklarer enhetslederen.

Vintervedlikeholdet koster Sortland kommune omkring 3,9 millioner kroner i året. Det handler om langt fra bare brøyting og strøing. Innenfor kommunegrensen er det blant annet ca. 1000  stikkrenner som må holdes åpne og tines for å lede overflatevann unna.

– Er det lite snø, må vi gjerne bruke mer tid på bekkeinntak, sluker og stikkrenner. Disse arbeidsoppgavene tar stadig mer av ressursene slik klimaet har utviklet seg. Så ofte går det opp i opp. Kommunen sparer ikke nødvendigvis noe på snøfattige vintre, sier enhetslederen.

Snø i oppkjørselen

Ved brøyting kan is og snø komme inn i avkjørsler og på privat eiendom.

– Det at snø kommer inn på eiendom, er som klar hovedregel innenfor tålegrensen etter nabolovens og veglovens bestemmelser, og dukket førstegang opp til sak hos samferdselsdepartementet 9. desember 1969, sier Zuidhoek.

Maks fem cm.

Kravene i Sortland er blant annet at Vesterålsgata med fortau må være ferdig gjennomkjørt klokka seks om morgenen, men dette driftes av Statens vegvesen – som igjen har strengere krav til hovedveien enn kommunen har til sine offentlige veger. Det tillates maks fem centimeter sørpe/våt snø og ti centimeter tørr snø.

– Hva bør folk gjøre om gata eller veien deres ikke er brøytet eller strødd?

– Da kan de henvende deg til brøytefirmaene for de aktuelle rodene, og dersom det ikke lar seg høre, kan de kontakte Sortland kommune, sier Zuidhoek.

Slik er standarden:

  • Utgangspunktet for når det skal måle snø, er fra før det kom snø. Kravene gjelder fra seks om morgenen til elleve om kvelden. Men om natta kan man oppleve dårligere kjøreforhold.

  • De viktigste kommunale samferdselsårene – såkalte samleveier – skal brøytes når det ligger ti centimeter tørr snø eller sju centimeter våt snø.

  • De skal være ferdig ryddet før klokka 07.00 hver morgen. Eksempler på slike samleveier er Markveien og Sigerfjordveien. De samme kravene gjelder for de viktigste sykkel- og gangstier og utvalgte fortau.

  • De øvrige kommunale veiene – såkalte atkomstveier – har tilsvarende disse kravene: 10 cm tørr snø og 5 cm våt snø.

  • Atkomstveier er gjerne koblet på samleveier. I distriktet er gjennomgående veier klassifisert som samleveier.

  • Har gata di ikke blitt ryddet for snø eller er det ikke strødd? Da kan du henvende deg til brøytefirmaene for de aktuelle rodene, dersom de ikke lar seg høre, kan du kontakte Sortland kommune.

  • De mest trafikkerte gatene skal være ferdig ryddet klokka 0700 om morgenen. Kommer det mye snø om natta, må sjåførene begynne jobben klokka tre eller fire for å bli ferdige.

Strøing:

  • Vintervedlikeholdet omfatter også sandstrøing. Enkelte vanskelige stigninger, kurver og veikryss skal være punktstrødd innen klokka 06.30 og 1500. Fortau og gang- og sykkelvei skal strøs minst så godt at fotgjengere ikke velger å gå i kjørebanen.

  • Strøing skal også utføres på busslommer, parkeringsplasser og torg.